Početna Događanja Iz Reklinghauzena u Nemačkoj upućena pomoć za Gerontološki centar u Beogradu

Iz Reklinghauzena u Nemačkoj upućena pomoć za Gerontološki centar u Beogradu

Iz Reklinghauzena pomoć upućena Gerontološkog centru Beograda
Foto: arhiva GK Diseldort

Članovi Kulturno umetničkog društva Izvoz iz Reklinghauzena iz nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija, godinama šalje pomoć gerontološkim centrima u Srbiji. Pomoć je odneta u Pančevo, Zrenjanin, Kragujevac, Despotovac, Prokuplje, a poslednja u nizu bila je za Gerontološki centar u Beograd.  Samo ova poslednja pošiljka je vredna preko 100.000 evra.

U saradnji sa predstavnicima generalnom konzulata Republike Srbije u Diseldorfu, a pod pokroviteljstvom Patrijaršije SPC i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, članovi KUD Izvor iz Reklinghausena sproveli su nedavno novu humanitarnu pomoć.

Za Gerontološki centar u Beogradu prikupljeni su bolnički kreveti, invalidska kolica, hodalice, kolica za kupanje, garderoba, higijenski materijal i druga medicinska oprema. Glavni cilj ove akcije bilo je poboljšanje kvaliteta života pacijenata i unapređenje rada medicinskog osoblja u toj ustanovi.  „Ova akcija, u kojoj su učešće uzeli brojni članovi srpske dijaspore, uključujući i decu i mlade, pokazuje da srpska dijaspora, ni u teškim vremenima korona pandemije, nije zaboravila svoju otadžbinu, već je, naprotiv, veze sa njom dodatno produbila i ojačala“, istakli su predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Diseldorfu, koji su zajedno sa ostalim članovima KUD Izvora utovarali medicinsku pomoć u kamion. Pored generalnog konzula Branislave Perin radili su i Nebojša Živanović, konzul i Filip Pavlović, vicekonzul.

Utovar robe

I ova pomoć pristigla je zahvaljujući Slavici Nikolić (prve predsednice društva Izvor) koja je u udruženju zadužena za humanitarne akcije. Dugogodišnja radnica staračkog doma u Reklinghauzenu (35 godina) se pokazala kao sjajan radnik u koju se steklo veliko poverenje tako da se uvek prva pitala kome treba humanitarna pomoć da se uruči. Tako da zahvaljujući Slavici, pomoć i dalje odlazi za Srbiju. Ona je istakla slanje pomoći ne bi bilo izvodljivo bez zajedničke akcije članova KUD Izvora, koji su dobijenu robu pokupili, razvrstali, spakovali i pripremili za slanje.
KUD Izvor iz Reklinghauzena postoji nepunih 15 godina i od samog osnivanja bilo je prvo društvo kome je ponuđena donacija iz ovog grada sa okolinom.