Početna Kultura Predavanje o prvim filmskim snimanjima u Srbiji u Kinoteci 5. marta u...

Predavanje o prvim filmskim snimanjima u Srbiji u Kinoteci 5. marta u Beogradu

Kafana „Zlatan krst“
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Beograd je pokretne slike prvi put video 6. juna 1896. godine u kafani „Zlatan krst“ na Terazijama. Zastupnik firme „Limijer“ – Andre Dezire Kar ponovo je došao početkom naredne godine, održao veći broj „sinematografskih predstava“, a tada su nastali i prvi fimski zapisi na tlu Srbije. „Beogradske novine“ od 6. marta 1897. godine, objavile su da su „G.g. Limijer i Kar snimili polazak Njegovog Veličanstva Kralja iz Dvora u Sabornu crkvu“, a najavile su i pokazivanja nekih slika iz Beograda, kao što su „izlaženje radnika iz Monopola, Terazije, Kalemegdanska šetnja“.
Ovo je samo jedna od priča reditelja Srđana Kneževića, koji će 5. marta  održati predavanje na temu prvih filmskih snimanja u Srbiji, koja su se dogodila još 1897. godine. Predavanje će se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici sa početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Reditelj Srđan Knežević se, kako je istankuto na stranici Kinoteke i ranije bavio počecima kinematografije u Srbiji. Na Festu 2018. godine prikazan je njegov dokumentarni film „Botorići“, o prvom srpskom producentu Svetozaru Botoriću, u čijoj je produkciji, pored većeg broja dokumentarnih, snimljen i prvi srpski igrani film „Karađorđe“ 1911. godine.

Prvi srpski igrani film „Karađorđe“ snimljen je 1911. godine
Foto: Jugoslovenska kinoteka