Početna Događanja Film „Čekajući Handkea“ premijerno prikazan u Petrovcu na Mlavi a uskoro prikazivanje...

Film „Čekajući Handkea“ premijerno prikazan u Petrovcu na Mlavi a uskoro prikazivanje i u Austriji

U Petrovcu na Mladi u organizaciji predstavništva Spoji u Srbiji održana promocija filma Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“
Foto: HO Spoji

„U ponedeljak, 7. marta 2022. imali smo priliku i čast da ugostimo našeg prijatelja i nagrađivanog reditelja Gorana Radovanovića, koji je između ostalog režirao i film „Enklava“. Građani Petrovca na Mlavi mogli su da pogledaju Braničevsku premijeru filma „Čekajući Handkea“, koji se u bioskopskoj sali Petrovca našao odmah posle svetske premijere u Sankt Peterburgu i srpske premijere u Beogradu. SPOJI je 2020/21. godine podržao film donacijom za postprodukciju, dok nas je u organizaciji ovog humanitarnog događaja podržao Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi“ istakli su predstavnici Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka u Austriji (SPOJI).

Premijeru je pesmom otvorila pevačka grupa „Đurđevke“, a sa tematikom filma kratkim predgovorom su upoznali predsednik predstavništva SPOJI u Srbiji Stevan Janošević i urednica kulturno umetničkog programa Jasmina Bošković. Ovaj dokumentarni film kroz priču metohijske enklave u Velikoj Hoči i njenih stanovnika koji se bore da postave ploču u čast austrijskog nobelovca Petera Handkea, na jedinstven i verodostojan način govori o tragičnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Nakon filma je usledila diskusija sa rediteljem Goranom Radovanovićem, na kojoj su prisutni mogli da postavljaju pitanja ali i da saslušaju vrlo zanimljive stavove našeg velikog reditelja. Takođe je iskorišćena prilika da se najavi novi igrani film „Bauk“ čija je tematika bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a čije snimanje kreće upravo 24. marta 2022. na dan kada je pre 23 godine krenula NATO agresija na Srbiju i Crnu Goru. Od počasnih gostiju koji su dodatno uveličali premijeru bili su prisutni Dobrica Milosavljević, pomoćnik predsednika opštine, protojerej-stavrofor otac Miodrag Vukosavljević i protojerej Milenko Lakić, časni oci petrovački, Nebojša Stojadinović, predsednik Ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Petrovca na Mlavi, Darko Prokić i Željko Miljković, veterani sa Kosova i Metohije i Košara, Nikola Pajić, predstavnik Salona keramike Pajić, kao i Mirko Palević, predstavnik kluba Hemingvej.

Na ovoj humanitarnoj premijeri filma je sakupljeno 34.060 dinara, od čega 11.550 dinara od bioskopskih karata i 22.510 dinara od donacija na humanitarnom štandu SPOJI-a, na kojem su donatori na poklon dobijali narukvice, časopis i druge stvari. Novac koji je sakupljen namenjen je pomoći ugroženim višečlanim porodicama na Kosovu i Metohiji kroz naše humanitarne akcije i podršci za snimanje filma „Bauk“, koji takođe smatramo za jedan vrlo važan projekat na polju kulture sećanja i osvešćevanja našeg naroda.

„Na kraju još jednom želimo da se zahvalimo svima koji su došli na humanitarnu premijeru filma, kao i Goranu Radovanoviću, Kulturno-prosvetnom centru Petrovca na Mlavi i RTV „Mlava“, pri čemu se nadamo da ćemo svi zajedno da nastavimo ovim putem i kroz brojne naredne humanitarne aktivnosti da pomažemo brojnim ugroženim višečlanim porodicama širom Balkana“, istakli su predstavnici SPOJI:

Naredna humanitarna premijera filma „Čekajući Handkea“ biće održana u Austriji u nedelju 20. marta sa početkom u 18. časova.

U Inzbruku – Metropol Kino, Innstr. 5, 6020 Innsbruck

U Beču – Hollywood Megaplex Gasometer,  Guglgasse 11, 1110 Wien

U Lincu – Hollywood Megaplex Pluscity, Pluskaufstr. 7, 4061 Pashing (Linz)

U St. Peltenu Hollywood Megaplex St. Poelten, Engelbert-Laimer-Str. 1, 3100 St Poelten

Karte se mogu kupiti direktno u bioskopima: www.metropol-kino.at

Sav prihod od premijere, koja će biti održana i u Austriji, takođe biće namenjen ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i podršci snimanju filma „Bauk“

Detalj sa premijere
Foto: HO Spoji