Početna Kultura 280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića

280 godina Stematografije Hristofora Žefarovića

Hristofor Žefarović je uz Zaharija Orfelina i Dositeja Obradovića najznačajniji srpski intelektualac XVIII vijeka. Ove godine se navršava 280 godina od štampanja njegove Stematografije u Beču. Stematografija Hristofora Žefarovića predstavlja jednu od najznačajnijih knjiga iz doba srpskog prosvjetiteljstva, a njen heraldički uticaj se ogleda i u današnjim državnim simbolima Republike Srbije. Knjiga je kod srpskog naroda, podeljenog između dve imperije, probudila nacionalne osećaje i svest o pripadnosti jedinstvenom narodu.

Tim povodom Organizacija srpskih studenata u inostranstvu ogranak u Beču i predstavnici Srpkog centra u prestonici Austrije organizuju humanitarno predavanje: Stematografija Hristofora Žefarovića. Predavanje će se održati 26. marta sa početkom u 18 časova, a predavači su Zlatan Stojadinović i Marko Sarić. Predavanje će biti u prostorijama Srpskog centra Lindengasse 61-63/2/V, 1070 Beč (Wien).

Ulaz je besplatan, ali će na ulazu biti postavljena kutija za dobrotvorni prilog. Prikupljena novčana sredstva će biti iskorišćena za kupovinu projektora kao i za obezbeđivanje dvogodišnje licence za predmete u osnovnoj školi Branko Radičević iz Cernice kod Gnjilana (Kosovo i Metohija).

Broj mjesta je ograničen. Rezervacije sa punim imenom i prezimenom slati na:  prijava@ossaw.at Posetioci su obavezni da poštuju sve trenutno važeće propise u cilju sprečavanja korona virusa.