Početna Najave Stručni seminar o narodnoj igri i koreografiji u organizaciji Saveza Srba Slovenije

Stručni seminar o narodnoj igri i koreografiji u organizaciji Saveza Srba Slovenije

Savez Srba Slovenije poziva umetničke rukovodioce i igrače izvođačkih folklornih ansambala da se prijave na trodnevni stručni seminar o narodnoj igri i koreografiji koji će biti realizovan u periodu od 8. do 10. aprila 2022. godine u Ljubljani. „Nosilac ovog projekta i celogodišnjeg programa namenjenog edukaciji je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine Republike Srbije, a partner u realizaciji stručnih seminara na području Slovenije je Savez Srba Slovenije. Projekat će u toku 2022. godine biti realizovan svakog meseca u drugom gradu na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, istakli su iz Saveza Srba u Sloveniji. „Poslednji seminar u decembru ove godine biće realizovan u Novom Sadu, gradu koji je u 2022. godini poneo titulu Evropske prestonice kulture. Više informacija o ovom edukativnom programu videti na zvaničnoj stranici Fonda:  http://fondirpvojvodine.rs/home/BlogPost/85“, dodali su čelni ljudi Saveza.

Predavači na stručnom seminaru u Ljubljani biće Velimir Agovski, folklorni pedagog, koreograf i istaknuti umetnički rukovodilac AKUD Lola iz Beograda i dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog, profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu. Korepetitor je Aleksandar Stepić, nastavnik muzičkog vaspitanja, muzički aranžer i šef narodnog orkestra AKUD Lola iz Beograda.

Kako predstavnici Saveza navode teme na seminaru obuhvatiće: metodiku rada sa folklornim ansamblima, igračku terminologiju, radu na pokretu tela, predstavljanje igara iz određene etnokoreološke oblasti, predavanja iz koreografije narodne igre za igrače folklornih ansambala različitih uzrasta. Rad predavača biće praktičan i teorijski.

Početak seminara je u petak, 8. aprila sa početkom u 17 časova i završava se u nedelju, 10. aprila do 14 časova.

Prijave za seminar je potrebno poslati do 1. aprila 2022. godine preko onlajn obrasca koji se nalazi na sledećem linku: https://forms.gle/7paJPxmhWUttfEhQA

Kotizacija za učešće na seminaru je besplatna. Učesnici sami snose troškove prevoza, ishrane i smeštaja. E-mail za dodatna pitanja u vezi sa stručnim usavršavanjem: fondedukacija@gmail.com