Početna Događanja Srpske diplomate posetile Ženki univerzitet Sangšin u Seulu

Srpske diplomate posetile Ženki univerzitet Sangšin u Seulu

Rektor univerziteta Jang Bo Kjung u ambasador Nemanja Grbić
Foto: MSP/ ambasada RS u Seulu

Ambasador Republike Srbije u Koreji Nemanja Grbić i savetnik Mirko Kuzmanović posetili su Ženski univerzitet Sangšin u Seulu, gde su imali sastanak sa rektorom i osobljem Kancelarije za međunarodnu saradnju univerziteta.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za unapređenje prosvetne i međuuniverzitetske saradnje Srbije i Koreje, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Predsednica univerziteta Jang Bo Kjung istakla je da je Ženski univerzitet Sangšin moderan univerzitet sa 13 fakulteta, koje pohađa oko 11.000 studenata, i naglasila da posebnu pažnju poklanja međunarodnoj saradnji, pa tako Univerzitet trenutno pohađa 261 stranih studenata iz 52 zemlje. Svake godine predstavnici univerziteta šalju više od 500 svojih studenata na usavršavanje na partnerske univerzitete u inostranstvu.

Ambasador Grbić zahvalio je predsednici Jang na informacijama i istakao da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja sa Republikom Korejom, posebno kada je u pitanju saradnja univerziteta dve zemlje. Sa druge strane ambasador je predstavio sistem visokog obrazovanja u Srbiji i ukazao na mogućnosti za davanje stipendija stranim studentima, naglašavajući da bismo voleli da vidimo više korejskih studenata u Srbiji i više srpskih studenata u Koreji.

Tokom sastanka, pokazano je interesovanje za uspostavljanje konkretne saradnje između Ženskog univerziteta Sangšin i univerziteta u Srbiji, uključujući razmenu stipendija i uspostavljanje instituta za korejske studije pri univerzitetima u Srbiji (poput „Sedžong Instituta“).  Na kraju razgovora, predsednica Jang uputila je poziv ambasadoru Grbiću da studentima Univerziteta održi specijalno predavanje o Srbiji, što je ambasador rado prihvatio, prenelo je ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.