Početna Najave Raspisan literarni konkurs ambasade Republike Srbije u Berlinu za đake srpskog jezika...

Raspisan literarni konkurs ambasade Republike Srbije u Berlinu za đake srpskog jezika i srpskog porekla u Nemačkoj

„Jezik, čuvar našeg identiteta – zašto je bitno da učimo srpski jezik“

Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu

Ambasada Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj raspisala je literarni konkurs  za izbor najboljih radova na temu „Jezik, čuvar našeg identiteta – zašto je bitno da učimo srpski jezik“, namenjen učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku i deci srpskog porekla u Saveznoj Republici Nemačkoj, sa ciljem negovanja srpskog jezika i ćirilice.

Radovi mogu biti u prozi ili u stihovima i treba da obrade temu zašto je bitno učiti i govoriti srpski jezik u stranoj sredini i kako znanje srpskog jezika obogaćuje svet, razmišljanja, identitetsku svest i sponu sa maticom kod učenika.

Radove mogu da šalju svi učenici srpskog porekla i Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj, od 1. do 8. razreda. Svaki učenik može da pošalje samo po jedan rad, koji ranije nije objavljivan u elektronskim i štampanim medijima, niti nagrađivan na drugim konkursima.

Učesnici konkursa su podeljeni u dve starosne kategorije: od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.

Dužina teksta može biti najmanje 1 strana, a najviše 3 strane formata A4, font Times New Roman 14. Tekstovi treba da budu štampani na ćirilici. Za starosnu grupu od 1. do 4. razreda, prihvataju se i radovi pisani rukom.

Potrebno je da na radu bude naznačeno sledeće: ime, prezime, razred, adresa i i-mejl adresa učesnika konkursa. Кrajnji rok za prijem radova: 14. jun 2022. godine.

Radove sa naznakom „Za konkurs“ slati mejlom na adresu: konkurs@botschaft-serbien.de  ili poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na Vidovdan, 28. juna 2022. godine, na internet stranici Ambasade Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, a svi nagrađeni će o tome biti obavešteni poštom ili mejlom. Za tri najbolja rada u svakoj od kategorija od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda predviđene su nagrade i plakete. O datumu i mestu svečane dodele nagrada obavestićemo naknadno.

Za sva dodatna pitanja, osoblje ambasade stoji na raspoloaganju. Pitanja se mogu slati pute mejla na konkurs@botschaft-serbien.de