Početna Događanja U Beču održan okrugli sto: Integracija – put ka zajedništvu

U Beču održan okrugli sto: Integracija – put ka zajedništvu

Učesnici skupa
Foto: FB vladika Andrej

U svečanoj sali Vladičanskog dvora Srpske pravoslavne eparhije za Austriju i Švajcarsku u Beču, protekle nedelje episkop austrijsko-švajcarski Andrej je bio domaćin ovogodišnjeg okruglog stola pod nazivom: Integracija – put ka zajedništvu. Ovaj događaj održan je u organizaciji srpsko-austrijskog prijateljstva, sa sedištem u Beču. Govornici su bili predsednik srpsko-austrijskog prijateljstva Dejan Žan Jelić, prof. dr Klaus Zapotocki, bivši direktor Instituta za sociologiju na Johanes Kepler Univerzitetu u Lincu, Vesna Jovanović Klinger, predsednica Društva za integraciju i kulturu Fokus i inž. Bernard Reš. Moderator ove značajne manifestacije bio je potpredsednik srpsko-austrijskog prijateljstva i univerzitetski prof. dr Volfgang Rorbah, poznati filolog i istoričar i predsednik Evropa nostra Austrija.

„Referenti su u svojim nadahnutim izlaganjima o različitim aspektima integracije istakli uspešnu integraciju kao osećaj pripadanja istoj zajednici, što istovremeno znači razvijanje međusobnog razumevanja u društvu. Stepen integracije i solidarnosti smatraju se merom stabilnosti društvenih sistema. Ključni aspekti uspešne integracije su pre svega jezik, obrazovanje, tržište rada, aktivno učešće, čuvanje vrednosti i lična identifikacija u društvu. Nasuprot tome preti dezintegracija kao raspadanje društvene povezanosti unutar grupe. Dezintegracija dovodi do dezorijentacije grupa i pojedinaca, što često dovodi čak i do nasilja“, istaknuto je u saopštenju vladike Andreja.

Manifestacija je bila dobro posećena. Na kraju svečanosti Zoran Kalabić, Vesna Klinger, Aleksandar Čenić, Danko Delić i Vuk Komnenović odlikovani su posebnim zahvalnicama. Nakon pitanja i svestrane diskusije, učesnici su pozvani na malo posluženje i druženje do kasnih sati.

Zahvalnice za istaknute članove srpsko-austrijskog prijateljstva
Foto: FB vladika Andrej