Početna Zanimljivosti  „Živeo kralj, dole Hitler, dole Nemačka“

 „Živeo kralj, dole Hitler, dole Nemačka“

Mali prilog učešću valjvskih gimnazijalca u demonstracijama 27. marta 1941.

Zahvaljujući Dušanu Kostiću, koji je poklonio Valjevskoj gimnaziji nekoliko fotografija i dokumenata, u prilici smo da objavimo izuzetnu fotografiju sa protesta gimnazijalaca 27. marta 1941. Koliko je poznato, do sada nije objavljivana.

Na poleđini fotografije zapisano je da se radi o „manifestaciji povodom stupanja na presto Nj.V. kralja Petra II, 27. marta 1941, u četvrtak“. U prvim redovima su učenici  VII i VIII razreda, sa zastavama i slikama kralja, na transparentu piše „Čuvaćemo Jugoslaviju“. Na poleđini je još zapisano: „Došao sam u školu u pola osam. Usput sam razgovarao sa Ignjatovićem o sinoćnim demonstracijama i o tome kako nas je policija rasterala. Dvorište je bilo skoro prazno. Najednom se začu: Živeo!, Slavković dotrča u dvorište i reče mi:“Tomiću, kralj došao na presto! Vlada je pala! Živeo Kralj!, uzviknuh, „Živeo!“, odgovoriše ostali. „Dole Hitler, Dole Nemačka!“, produžih, „Dole!“

Odmah sam otrčao u Sokolanu i izneo dve zastave. Jednu sam dao Saviću, drugu Markoviću. Svi se đaci skupismo i pođosmo…

Sudbine nekih od aktera ovog događaja, poznate su. Autor teksta je Stanojlo Tomić, tada učenik VII razreda Valjevske gimnazije. Streljan je kao pripadnik JVuO na kraju rata, a iz njegovog odeljenja, stradalo je najmanje još 14 učenika u jedinicama JVuO ili u dobrovoljcima. Slavković je poginuo u sudaru vozova na Umci, kao posledici partizanske sabotaže, krajem novembra 1941. Maturanta Obrada Uroševića, koji je nosio zastavu na čelu đačke kolone, koja se uputila od gimnazije ka Pećini, streljala je nemačka kaznena ekspedicija u Šušeoci 1941.

Kakve su bile posledice za srpski narod, poznato je.

Preuzeto sa FB grupe Staro Valjevo