Početna Informacije Savez Srba Slovenije organizuje Omladinski festival srpskog folklora dijaspore i regiona

Savez Srba Slovenije organizuje Omladinski festival srpskog folklora dijaspore i regiona

Foto: Savez Srba Slovenije

Savez Srba Slovenije, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP Srbije, organizuje prvi Omladinski festival srpskog folklora dijaspore i regiona. Festival će se održati 4. i 5. juna 2022. godine u Sloveniji, u gradovima Postojna, Portorož i Kopar.

„Na Festival se mogu prijaviti mlađi (10-14 god) i stariji (15-19 god) omladinski folklorni ansambli iz dijaspore i regiona. U zavisnosti od broja prijava, kao i prema programskom sadržaju, folklorni ansambli biće raspoređeni na prvi, odnosno, drugi dan Festivala“, poručili su organizatori.

Kako navode u Savezu Srba Slovenije stručni žiri imaće isključivo savetodavnu ulogu, bez ocenjivanja ansambala, i nakon oba festivalska dana objaviće razgovor sa umetničkim rukovodiocima ansambla. „U želji da ponudimo sveobuhvatni program, u sklopu festivala odvijaće se i edukativni razgovori sa umetničkim rukovodiocima, kao i radionice narodne igre i pesme namenjene igračima folklornih ansambala. Želja nam je da omladini na jednom mestu ponudimo sve ono što folklor jeste, a to su: igra, pesma, radost, ljubav prema tradiciji, mogućnost nastupa, druženje i putovanja, ali i nova drugarstva, znanja i mogućnosti za napredovanje u budućem radu. Tradicija i kultura jednog naroda mogu da se čuvaju, neguju i razvijaju na mnoge načine. Mi smo odabrali ovaj, deci zasigurno najlepši! Dobro nam došli!

Prijave folklornih ansambala mogu se poslati na mejl festival@sss-zss.si do 20.4. 2022. U prijavi treba da stoji da li društvo nastupa sa mlađim ili starijim ansamblom (ili sa oba) kao i naziv koreografije. Nakon prijave prističiće uputstva u vezi sa boravkom i organizacijom festivala.