Početna Događanja Srpski radio Mladost  iz Araua u Švajcarskoj slavi četvrt veka postojanja

Srpski radio Mladost  iz Araua u Švajcarskoj slavi četvrt veka postojanja

Foto: A. Krasojević

U petak prvog aprila članovi redakcije Mladost iz Araua u Švajcarskoj proslaviće četvrt veka postojanja. „Pre ravno dvadeset  pet godina, tačnije 1. aprila 1997. godine, emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog radija kanala K u Arau.

Grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, već svih ovih minulih godina radi u interesu srpske  populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajući srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu“, istakla je Anđelka Krasojević, urednik radija Mladost i jedan od osnivača.

Svakog četvrtka, u terminu od 20 do 21 sat, na frekvenciji 94,9 mega herca, kao i putem internata na adresi www.kanalk.ch čuju se nove informacije iz oblasti javnog i društvenog života.

„Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključimo u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili smo  se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakvih materijalnih nadoknada realizujemo veliki broj časova „živog“ programa“, dodala je urednica Krasojević.

Anđelka Krasojević, urednica radija Mladost
Foto: arhiva A. Krasojević

Ona je naglasila da se radio Mladost posebno ponosi velikim brojem gostiju, koji su učestvovali u emisijama, počev od predstavnika klubova, KUD-ova, diplomata, pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. Poseban prostor izdvaja se za decu, roditelje i nastavnike Dopunske nastave  na srpskom jeziku, sa željom da se ovaj važan segment obrazovanja populariše i okupi što veći broj naše dece i time nauči ih maternjem jeziku i da  razvije ljubav prema otadžbini. „Imamo višegodišnju dobru saradnju sa Maticom iseljenika i njenim institucijama tako da su informacije iz otadžbine takođe deo koncepcije naših emisija. Godinama je srpskom radiju Mladost zaštitni znak najavna i odjavna špica muzičke numere Svilen konac i Nizamski rastanak. „Želim i u ovoj jubilarnoj godini  da podsetim vaše uvažene čitaoce da je naš uređivački tim na samom početku rada, već naredne 1998. godine proglašen najboljim u konkurenciji 22 strane redakcije kanala K. Takođe bilo je i drugih mnogo važnih i značajnih nagrada u proteklom vremenu, te bi se i na ovaj način  zahvalila svim onima koji su dali doprinos našem radiju, u svim prethodnim godinama kako bi naše emisije bile zanimljive, interesantne i sardžajnije. Takođe se zahvaljujem i našim dragim slušaocima koji su bili uz nas i svojim pozitivnim pohvalama ali i kritikama doprineli da nam emisije budu što bolje i slušanije“, rekla je za portal Rasejanje.info Anđelka Krasojević.

Prvi urednik radija Mladost bio je pokojni Milana Šmitran, koga se uvek sa pijetetom sećamo. Članovi današnje redakcije su Danijela Glišić, Zoran Mihajlović-Hari i  Anđelka Krasojević. Inače Anđelka već 20 godina uređuje i vodi emisije na srpskom jeziku. Član radija je i Zoran Jovanović, čiji je zadatak koordinacija sa Švajcarcima i švajcarskim institucijama.

„Sa pravom smatramo da posle svih ovih godina, našeg besplatnog i prekornog rada možemo zaključiti da smo čuvali i sačuvali srpsku reč na prostorima gde živi i radi veliki broj naših sunarodnika“ dodala je Anđelka.
Ona je uputila molbu svima koji mogu da i finansijski pomognu rad radija, da se ne ugasio. „Bojim se da je entuzijazam izgubio svoju formu i jačinu koju je nekada imao, danas je  malo ljudi koji  želi i hoće da rade bez  materijalnih nadoknada bar za putne troškove“, rekla je Anđelka.
Redakcija medijskog portala Rasejanje.info čestita vredan jubilej kolegama i želi još puno dobrih emisija,  uspešnih godina i obeležavanja vrednih jubileja.

Članovi radija Mladost
Foto. A. Krasojević