Početna Kultura Izložba „Naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji“ u Parizu može da...

Izložba „Naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji“ u Parizu može da se pogleda do subote (02.04.)

Učenici Srpske dopunske škole na izložbi
Foto: FB srpska škola FIS

Izložba „Naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu može da se pogleda do drugog aprila. Na izložbi je prikazano ukupno 37 radova različitih slovačkih umetnika, koji predstavljaju najznačajnija dela naivnog slikarstva slovačke manjine iz Kovačice. Kovačicu su pre 220 godina (15. maja 1802) osnovali slovački doseljenici sa ciljem da čuvaju granicu između dva najveća svetska carstva u to vreme, Austrougarske i Osmanskog carstva.

Slovačka manjina naivnim slikarstvom čuva uspomenu na svoju pradomovinu. Tokom proteklih 100 godina Kovačica se pretvorila u svetsku metropolu naivnog slikarstva; njegovi slikari su izlagali u Madridu, Rimu, Lisabonu, Beču, Bratislavi.

Izložbu su posetili mnogi a među njima i učenici Srpske dopunske škole u Parizu. Oni su imali privilegiju da se upoznaju, kroz zanimljive priče Pavela Babke, sa najznačajnijim slikama koje su Kovačicu, Srbiju, pa i Slovačku, proslavile širom sveta. „Vođenje kroz izložbu „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji” predstavilo je našim učenicima najznačajnija dela naivnog slikarstva slovačke manjine u Kovačici“, istakli su nastavnici Srpske škole u Parizu.

Tokom otvaranja publici je prezentovan i insert iz dokumentarnog filma „Selo naše malo“, autora Maje Martinović i Vladana Jočića, koji je snimljen u Kovačici, Parizu i selu Eze.

Otvaranju izložbe su prisustvovali zamenik direktora nacionalnog pozorišta Šajo iz Pariza Igor Antić, predstavnici diplomatskog kora i srpske dijaspore u Parizu, a prisutnima se obratila novoimenovana direktorka Centra Natali Beljanski Popović, kao i predstavnici fondacije Babka iz Kovačice, Pavel i Klara Babka.