Početna Događanja Mateja Jovanović iz Hamburga osvojio prvu nagradu na konkursu „Najlepša bajka“

Mateja Jovanović iz Hamburga osvojio prvu nagradu na konkursu „Najlepša bajka“

Mateja Jovanović iz Hamburga osvojio prvo mesto na konkursu
Foto: arhiva T. Filipović

Mateja Jovanović, učenik 7. razreda Dopunske škole na srpskom jeziku u Hamburgu je osvojio prvu nagradu na konkursu „Najlepša bajka“ u organizaciji Kulturnog centra Čukarica iz Beograda. Na predlog koordinatorke Biljane Bukinac, Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu je prihvatila učešće na konkursu za najlepšu bajku. S obzirom da je broj učesnika bio ograničen, nastavnica Tatjana Filipović je imala ne tako lak zadatak da odabere bajku kojom će predstaviti školu.

„Mateja je učenik Dopunske škole na srpskom jeziku u Hamburgu od ove školske godine. Školovanje je započeo u Srbiji i nastavio u Nemačkoj. Pošto nikada nije učestvovao na literarnim konkursima, doneli smo odluku da prihvati učešće na konkursu „Najlepša bajka“. Pored redovnih školskih obaveza koje ispunjava bez teškoća i izuzetnog sportskog talenta, Mateja je pokazao i očaravajuću kreativnost i maštovitost. Zahvalna sam Mateji što je svoj dar podelio sa nama“, istakla je nastavnica Srpske dopunske škole u Hamburgu Tatjana Filipović.

Materija bajka

Uz zahvalnicu za učešće na konkursu Matejina bajka „ Markov dar“ se našla u knjizi „ Uplovimo u čarobni svet bajki“ u izdanju Kulturnog centra Čukarica. U predgovoru ove knjige Biljana Marković Jevtić je istakla da „magična knjiga počinje bajkom „ Markov dar“ Mateje Jovanovića”. „To je bajka o ljubavi i nesebičnom davanju sebe onima kojima je pomoć neophodna, pa i po cenu da nam sopstvena sreća izmakne. Matejina mašta vodi junaka Marka kroz život pun teškoća, a kao nagradu za njegovu plemenitost daruje mu srećnu budućnost“

„Pored brojnih obaveza u nemačkoj školi, uvek izdvojim vreme da čitam na srpskom jeziku. Meni i mojoj porodici je veoma važno da očuvamo jezik, tradiciju i kulturu kojoj pripadamo. U kući uvek razgovaramo na srpskom jeziku i trudim se da što češće pišem ćirilicom. Dok sam živeo u Srbiji igrao sam folklor. Žao mi je što ovde nemam tu mogućnost. Od nastavnice sam dobio predlog da učestvujem na konkursu za najlepšu bajku. Zvučalo je izazovno. Motivaciju sam našao u bajkama koje su mi čitali baka i deda dok sam živeo sa njima. U isto vreme sam čitao i Srpske bajke koje sam dobio u znak dobrodošlice u Srpsku školu. Jako sam se obradovao kada sam saznao da sam osvojio prvu nagradu. Planiram da u budućnosti učestvujem i na drugim literarnim konkursima i da se posvetim pisanju“, rekao je Mateja Jovanović.

Mateja sa nastavnicom Tatjanom
Foto: arhiva T. Filipović