Početna Događanja Svetosavski bal Umetničkog centra Soko iz Bazela

Svetosavski bal Umetničkog centra Soko iz Bazela

Učesnici trećeg Svetosavskog bala u Bazelu
Foto: Miki Erbob

Ne, nije prvoaprilska šala. Danas je na zvaničnom jutjub kanalu Umetničkog centra SOKO iz Bazela u Švajcarskoj objavljen treći, a drugi po redu onlajn Svetosavski bal. „Naš treći Svetosavski, a drugi onlajn bal trebalo je da bude prikazan u januaru. Nažalost, nije mogao na vreme da bude snimljen, ali nismo želeli da odustanemo od tradicije. Pevačke grupe Umetničkog centra Soko, uz muzičku pratnju grupe Arno i podršku igrača SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda s radošću vam predstavljaju ovogodišnju verziju (Svetosavskog) onlajn bala. Veliko hvala i našem dragom Mikiju Edbobu i KUD-u Dobrosav Radovanović Kikac iz Bazela!“, istakla je Andrijana Adamović, koja zajedno sa Jovicom Milutinovićem vodi ovo udruženje.

Svetosavski bal treći po redu, a drugi onlajn

„Dobro veče. Ponovo ne mogu da kažem dobro nam došli. Nadamo se da je ovo poslednji put da mi dolazimo vama i da ćemo se sledeće godine družiti i plesati zajedno. Bili smo sprečeni da naš program snimimo kada je prvobitno planirano, tako da je epitet Svetosavski izgubio smisao, ali trud i rad naših pevačkih grupa neće biti uzaludan i sa radošću vam predstavljamo deo našeg repertoara“. Ovako je Andrijana Adamović započela predstavljanje bala i dodala: „Srpski balovi su uvek bili mešavina evropskih i srpskih gradskih igara. Najčešće su otvarani Kraljevim kolom pa i mi tako tradicionalno započinjemo.

Čućete nekoliko starogradskih pesama u izvođenju dečije, ženske i muške pevačke grupe Umetničkog centra Soko. Muzičku podršku nam kao i uvek pruža grupa Arno iz Bazela, a igrački deo programa su nam ulepšali prijatelji SKUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda“.

Kraljevim kolom je Svetosavski bal 2020. bio otvoren gde su svi zajedno i gosti i izvođači plesali
Foto: UC Soko

Prvi Svetosavski bal ovog udruženja održan je u januaru 2020. Drugi je morao da bude onlajn, zbog epidemioloških uslova. Andrijana Adamović, inicijator i umetničkog centra Soko, ali i Svetosavskog bala, ispričala je za portal Rasejanje.info kako je nastala ideja organizovanja bala. „Radeći po folklornim ansamblima u Švajcarskoj često sam prisustvovala raznim folklorijadama, i nekako mi se učinilo da ima prostora za neku malo drugačiju aktivnost. Iako sam i sama igrala folklor 20 godina, znam da Srbija nije samo opanak i šajkača nego da je postojala i jedna druga, gradska kultura. Svetosavski balovi su nešto što postoji svuda gde žive Srbi i zaista su jedan otmeni događaj. U Švajcarskoj je tradicionalan u Ženevi, ali nama je to tri sata vožnje kolima, tako da smo dovoljno daleko da je imalo smisla pokušati nešto takvo i u Bazelu. Prijatelj mi je ustupio salu, grupa Arno u kojoj pevam već je imala više od pola repertoara, pevačke grupe i veteranski ansambl KUD-a Dobrosav Radovanović – Kikac zdušno su podržali ideju i shvatila sam da isključivo lokalnim snagama možemo da napravimo nešto nesvakidašnje“. Ona je dodala da je ideja bila da se običnom čoveku 21. veka dočara atmosfera nekadašnjih srpskih balova. „Bilo je važno da svi budu učesnici, a ne publika. U toku priprema desilo mi se i poznanstvo sa Miloradom Stokinom, autorom Fejsbuk stranice Fragmenti prošlosti, koji je izučavao balove kod Srba i održao mnogo predavanja na tu temu. Ovaj susret bio je jako dragocen. Milorad nam je dao mnogo ideja i saveta i nesebično nam ustupio muziku za čuveni Štrausov „Srpski kadril“ komponovan po narudžbini kneza Miloša Obrenovića za prvi Svetosavski bal u Beču. Dodatni vetar u leđa dao nam je i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, gospodin Goran Bradić, koji je čuvši da potpuno lokalnim snagama i bez budžeta (isključivo su dobra volja i želja da se dogodi nešto drugačije bili motivi) organizujemo ovako događaj, odlučio da nas podrži i bude naš dragi gosta sa svojom suprugom i saradnicima“, ispričala je Andrijana Adamović.

Andrijana Adamović sa snimanja trećeg Svetosavskog bala u Bazelu
Foto: M. Erdbob

Bal je otvoren Kraljevim kolom, kako se to obično i radilo, ali pošto je najvažnije bilo da svi gosti budu zapravo učesnici bala, članovi udruženja Soko organizovali su demostriranje koraka i kretnji. „Ljudi su skoro svi sve vreme plesali, bez straha da li znaju korake i da li dobro igraju. Kad je bilo potrebno, neke igre smo i ponovili. Pauze u plesačkim blokovima bile su ispunjene starogradskim i narodnim pesmama. Zaista smo dobili divne komentare posle ove večeri i ostvarili cilj da gosti budu aktivni učesnici jednog vremeplova“, ispričala nam je Andrijana.

„Počeli smo odmah da pravimo planove za sledeću godinu, šta bismo promenili i kako bismo unapredili neke delove, ali došla je pandemija i više ništa nije moglo da se uradi. Ipak i u takvim uslovima nismo potpuno odustali. Napravili smo izbor nekoliko starogradskih i narodnih pesama i izvela ih je grupa Arno uz podršku Sokolića, naših najmlađih pevača. Mnogi su pohvalili naše zalaganje i želju da se nešto dogodi, makar bilo i onlajn. Za ovu godinu takođe nije bilo moguće praviti velike planove i opet smo se odlučili za onlajn verziju, samo je akcenat trebalo da bude na gradskim igrama. Imali smo zakazan termin za snimanje u jednoj starinskoj sali u Bazelu, ali veče pre snimanja nekoliko članova je obolelo i morali smo sve da odložimo. Novi termin je dobijen tek u martu i zato je snimak tek danas objavljen. Bal neće biti Svetosavski, ali ipak će ga biti“, naglasila je uporna i prodorna Andrijana Adamović.

Izvođači Prvog Svetosavskog bala u Bazelu na bini
Foto: UC Soko

Andrijana Adamović i Jovica Milutinović godinama su sarađivali u KUD-u Kikac iz Bazela. Andrijana je vodila pevačke probe, a Jovica je pevao u muškoj pevačkoj grupi i bio Andrijanina desna ruka. Oboje su i članovi grupe Arno iz Bazela, u kojoj sa još nekoliko muzičara neguju muzičko nasleđe čitavog Balkana. Stekli su muzičko obrazovanje u Srbiji.

Andrijana je završila kao prva generacija u Srbiji Srednju muzičku školu Mokranjac za tradicionalno pevanje. Pored toga je i profesor srpskog jezika i književnosti, pevala je u „Balkaniki“, „Stupovima“, „Teoduliji“, sa Vasilisom, ansamblom „Renesans“, Jovom Maljokovićem, samostalno i sa svojom grupom „Gora“ iz Beograda. Radila je kao profesor srpskog jezika i književnosti u Prvoj i Trećoj beogradskoj gimnaziji i igrala je folklor u AKUD Krsmanac i KUD-u Branko Cvetković. Kratko vreme se oprobala i u profesionalnom ansamblu Kolo.

Jovica Milutinović završio je etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Pored toga što je vrhunski pevač tradicionalne muzike, Jovica svira mnogo duvačkih narodnih instrumenata, pre svega frule i kaval.

Soko su pokrenuli pre nešto više od dve godine da bi organizovali Svetosavski bal u Bazelu, a od leta 2020. počele su sa radom dečja i ženska pevačka grupa. Sa decom radi Andrijana, a Jovica vežba pevanje sa damama.

I ambasador Goran Bradić je igrao Kraljevo kolo
Foto: UC Soko

Probe sa decom su trenutno sredom od 18:30 do 20h, probe ženske pevačke grupe su istim danom, sredom, od 19:30 do 21:00.

Sve osobe, koje su do sada bile zainteresovane dolazile su direktno do prostorija Umetničkog društva Soko. Svi koji žele da se priključe, mogu kontaktirati Andrijanu ili Jovicu preko njihove Fejsbuk stranice ili putem mejla kunstzentrumsoko@gmail.com. Probe traju sat i po vremena.

Prvi Svetosavski onlajn bal (drugi po redu)

Pošto su oboje muzički najviše bili u etno muzici, akcenat je na tom repertoaru. „Radeći sa decom shvatila sam da su njima vrlo prijemčive starogradske pesme, tako da ih imamo u velikom broju na našem repertoaru i deca su nosioci pevačkog dela bala. Pored toga pevamo i klasične dečje pesme „Au što je škola zgodna“, učestvovali smo u projektu Folkloraši širom sveta sa pesmom „Deca su ukras sveta“, mamama smo priredili mini koncert povodom Dana majki i pevali pored standardnog repertoara  i pesmu „Najlepša mama na svetu“. Pevamo i himne, „Bože pravde“ i Himnu Svetom Savi, a ono što sva deca najviše vole da pevaju jeste „Tamo daleko“ Dečiji repertoar je vrlo šarenolik“, dodala je Andrijana Adamović, koja je pozvala sve koji su u mogućnosti da dođu sutra (2. aprila) na koncert mladih pevača Soko pod nazivom „Deca stvaraju muziku“ u restoranu Zur Maedg (st. Johanns-Vorstadt 29, 4056 Basel) sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Mladi članovi Umetničkog ansamla Soko će i sutra pokazati na koncertu pokazati svoje muzičko i pevačko umeće
Foto: M. Erbob