Početna Događanja U Švajcarskoj promovisana prva zbirka pesama Dragice Đokić „Pogled kroz sivo“

U Švajcarskoj promovisana prva zbirka pesama Dragice Đokić „Pogled kroz sivo“

Sa promocije u Cirihu zbirke pesama „Pogled kroz sivo“ Dragice Đokić
Foto: radio Krug

Pesnikinja Dragica Đokić predstavila se svojim stihovima minulog vikenda čitalačkoj publici u Švajcarskoj – u mestu Badragacu gde živi, kao i u Cirihu. Ona je promovisala svoju prvu zbirku pesama „Pogled kroz sivo“. Svojim stihovima naišla je na divan prijem publike, jer su stihovi osvojili srca ljubitelja poezije.

 U Cirihu promociju su organizovale urednice radio Kruga Violeta Aleksić i Tanja Radojević. „Volkshaus“ ili kako novinarke radio Kruga drugačije zovu ovu ustanovu „hram kulture grada Ciriha“ je radio Krugu, organizatoru promocije, pored Kanala K druga kuća. I ovoga puta „Volkshaus“ okupio je veliki broj ljubitelja poezije i kulture.

Govoreći o pesničkom ostvarenju Dragice Đokić i svih onih koji se bave poezijom urednica i novinarka radio Kruga Violeta Aleksić je istakla da je „poezija je poseban književni rod gde je pesnikova poruka izražena kroz stihove. Smatra se da je poezija najstarija vrsta književnosti. Neki naučnici smatraju da umetnost poezije može prethoditi pismenosti… Poezijom se pevalo i plakalo ali i davala poruka koja je menjala svet vekovima. Poezija je satkana od snova i duše pesnika i kao što jednom reče veliki pesnik „ako te pesnik opiše u svojim pesmama živećeš večno“…“.

Zbirku „Pogled kroz sivo“ pesnikinja Dragica Đokić je izdala prošle godine. Knjiga je odmah predstavljena u njenom rodnom kraju i naišli su na divan prijem jer su stihovi osvojili srca ljubitelja poezije. „To su stihovi koji se vole na prvo čitanje. Pisani su jezikom emocije koji se oseća u svakom slovu. Emocija pisana istinom, istina protkana ljubavlju i željom da čak i kada je sve oko nas sivo moramo pronaći iskru svetlosti boja, koja budi jasni pogled u budućnost. Pogled kroz sivo jednako Dragica Đokić…- rekla je Violeta Aleksić, urednica Radio Kruga. Druga urednica istog radija Tanja Radojević je dodala da je „Dragica pokazala svojim stihovima da poezija može da se rodi u čoveku onda kada se najmanje nadamo, pokazala i dokazala da nikada nije kasno krenuti kroz sivo kreativnim bojama umetnosti“.

„Zaista mi je drago da smo se okupili posle dve godine pandemije i da se nešto dešava, najviše od svega što se moja poezija i rodila upravo u tom vremenu. Uz podršku porodice i prijatelja ali i mojih kolega iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske skupila sam hrabrost i tako je ova knjiga ugledala svetlost dana. I zaista nikada nije kasno družiti se sa umetnošću. Knjiga nosi naslov „Pogled kroz sivo“. Svi mi u životu imamo toliko toga što smo prošli, često se boje stope u to sivilo ali eto uvek se nađe snage i energije uz pomoć divnih ljudi da pogled pobedi sivilo i krene prema horizontu boja …“, rekla je pesnikinja Dragica Đokić.

Sandro Aleksić, Božica Boba Nedeljković, Violeta Aleksić i Dragica Đokić
Foto: radio Krug

Rođena je u Slavonskom Brodu. Odrasla je u Brusnici kod Broda i Botaljici kod Modriče. Od 2000. godine živi i stvara u Švajcarskoj. Ljubav prema literaturi i pisanju potiče od ranih školskih dana. Njena poezija dotiče razne teme: ljubav, nostalgiju, prirodu, život uopšte. Autorka je član Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Pored autorke Dragice Đokić u programu su učestvovali i Božica Boba Nedeljković, vokalna solistkinja i Sandro Aleksić, profesor muzike, koji u veče u Cirihu muzički i kulturno obogatili i doprineli da nezaboravno veče ostane zauvek u srcima publike.