Početna Informacije Raspisan konkurs Srpske dopunske škole u Sloveniji „Najlepši vaskršnji običaj“

Raspisan konkurs Srpske dopunske škole u Sloveniji „Najlepši vaskršnji običaj“

„Biramo najlepšu ilustraciju vaskršnjeg običaja!“

Nakon prošlogodišnjeg prvog i ujedno veoma uspelom konkursa nastavnica Srpske dopunske škole u Sloveniji „Najlepše vaskršnje jaje“ nastavni kadar Srpske škole u Sloveniji raspisao je novi, vaskršnji likovni konkurs 2022. Naziv ovogodišnjeg konkursa je „Najlepši vaskršnji običaj“.

„Ove godine, biramo najlepšu ilustraciju vaskršnjeg običaja na Fejsbuk grupi VASKRŠNjI KONKURS, gde će radovi biti i objavljeni i dostupni za glasanje od 21. do 25. aprila 2022. Učeničke radove šalju njihovi nastavnici srpske dopunske škole od 11. do 18. aprila 2022. Raduje nas novo druženje sa kreativnom dečjom maštom!“, istakle su nastavnice srpske škole u Sloveniji, koje organizuje i sprovode konkurs.

Crteži učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Republike Srbije treba da sadrže vaskršnji pozdrav i/ili otpozdrav ispisan ćirilicom i ilustraciju jednog od sledećih motiva: Vrbica, Cveti, Vaskrs, postupak šaranja jaja ili porodična vaskršnja trpeza.

Cilj konkursa je promovisanje kulturne tekovine srpskog naroda i ćiriličnog pisma, podsticanje kreativnosti i razvijanje svesnosti o poreklu kod učenika, kao i jačanje zajedništva među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima u dijaspori o regionu.

Svaki učenik konkuriše samo sa jednim crtežom vaskršnjeg običaja, ili grupa učenika konkuriše sa crtežom zajedničkog rada. Izbor tehnike crtanja je slobodan. Nastavnici šalju skenirane crteže svojih đaka od 11. do 18. aprila 2022. Uz svaki rad treba dostaviti sledeće podatke o učeniku: ime i prezime, razred, zemlja i mesto pohađanja dopunske nastave na srpskom jeziku. Skenirani radovi se šalju urednicama grupe Vaskršnji konkursna mejl uskrsnjikonkurs2021@gmail.com. Radovi koji su poslati nakon isteka roka za slanje neće biti postavljeni. Ukoliko postoje tehnički problemi vezani za poslate radove, greške ispraviti do 20. aprila 2022. Skenirani crteži vaskršnjih običaja sa neprikladnim porukama, ili sa porukama političke sadržine neće dobiti dozvolu urednica da budu objavljeni. Komentari slične sadržine ispod postova biće obrisani, a profil komentatora biće uklonjen sa grupe.

Urednice grupe Vaskršnji konkurs pregledaju svaki poslati rad, zatim postavljaju radove samo sa naznačenim uzrastom autora/autorke rada (mlađi, srednji, stariji uzrast) na zid grupe Vasršnji konkurs na društvenoj mreži Fejsbuk do 20. aprila 2022. Radovi su dostupni javnosti za glasanje od 21. do 25. aprila 2022.

Pobednik je rad učenika ili učenice koje je skupio najviše sviđanja, tako da je sam izbor transparentan za sve koji učestvuju. Prva tri rada za svaki uzrast biće nagrađena knjigama, a svi učesnici i učesnice će dobiti pohvalnice za učešće uz đačku knjižicu. Nastavnice koje organizuju konkurs će pohvaliti određeni broj radova.

Rezultati konkursa će biti objavljeni 26. aprila 2022.

Konkurs na kojem će se odabrati najlepši crteži vaskršnjih običaja organizuju i sprovode nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku u Republici Sloveniji, koje su ujedno i urednice grupe Vaskršnji konkurs 2022, na društvenoj mreži Fejsbuk: Draga David, mr Maja Anđelković Šeguljev, Svetlana Todorović, dr Jelena Stefanović i Maša Vukadinović. Nevena Stupar je saradnica u organizaciji konkursa.

Mesto: Fejsbuk grupa Vaskršnji konkurs