Početna Događanja U Berlinu postavljena spomen ploča posvećena Lazi Lazareviću

U Berlinu postavljena spomen ploča posvećena Lazi Lazareviću

Postavljena spomen ploča u Šumanovoj ulici u Berlinu
Foto: ambasada RS u Berlinu

Danas je u Berlinu, u Šumanovoj ulici u centru Berlina, na zgradi u kojoj je živeo tokom studija medicine Laza Lazarević otkrivena spomen ploča. Spomen-ploču posvećenu čuvenom srpskom piscu i lekaru Lazi Lazareviću, otkrila je ambasadorka Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković. Pred nje, članova srpske ambasade, događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Nemačke, srpskih udruženja kao i pojedinci.

Laza Lazarević je živeo u Šumanovoj ulici u Berlinu tokom studija medicine na  Univerzitetu Fridrih Vilhelm, (današnji Humbolt) između 1872. i 1879. godine. Spomen-obeležje velikog Laze Lazarevića postavljeno na inicijativu Ambasade Srbije u Nemačkoj.

Ambasadorka dr Snežana Janković istakla je da je ovo veliki dan za sve Srbe u Berlinu, za Ambasadu Srbije u Nemačkoj i za srpsko-nemačke odnose i saradnju u oblasti kulture. Ona se zahvalila Humbolt univerzitetu na obaveštenju o adresi na kojoj je Laza Lazarević kao student bio prijavljen, kao i Vulfu fon Moltkeu, vlasniku zgrade u kojoj je naš pisac stanovao, za razumevanje značaja i mesta koje Laza Lazarević zauzima u srpskoj kulturi i medicini.

Ambasadorka dr. Snežana Janković ispred zgrade u kojoj je živeo Laza Lazarević dok je studirao medicinu u Berlinu
Foto: ambasada RS u Berlinu

Naglasila je da danas slavimo ovog velikog pisca, lekara i humanistu, koji je za svog kratkog života ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i medicini i navela da je Laza Lazarević bio izuzetna i plemenita ličnost, te da je izvor inspiracije za generacije Srba.

Skupu se obratio i Vulf fon Moltke, rekavši da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Ambasade o postavljanju spomen ploče na zgradi koja se nalazi pod zaštitom države i u kojoj je, pored Laze Lazarevića, živelo više poznatih nemačkih književnika, a među njima je bio i Erih Kestner. Prisutne je pozdravila i Vesna Cidilko, slavista i profesor u penziji Humbolt univerziteta, koja je nadahnuto govorila o mestu koje Laza Lazarević kao začetnik srpskog realizma zauzima u našoj književnosti, o njegovim delima, kao i o njegovom naučnom doprinosu u psihijatriji i drugim medicinskim oblastima, istaknuto je na stranici Ambasade Republike Srbije u Berlinu.

Postavljanjem ove spomen ploče, ambasadorka dr Snežana Janković je nastavila započetu misiju, dok je bila na mestu ambasadora u Švajcarskoj, kada je takođe postavljena spomen ploča Jovana Dučiću u kući u kojoj je živeo u Lozani.

Prisutni na postavaljnju spomen-ploče u Berlinu
Foto: ambasada RS u Berlinu