Početna Informacije Teslin sokak u Beču

Teslin sokak u Beču

Teslin sokak u Beču
Foto: Z. Stojadionović

Istoričar Zlatan Stojadinović iz Beča, koji se već duži period bavi izučavanjem istorije Srba u Austriji je u toku svojih istraživačkih radova na projektu o Srbima u Beču pri Austrijskoj akademiji nauka došao do saznanja o postajanju sokaka – ulice u 21. bečkom okrugu posvećenoj Nikoli Tesli (Teslagasse).

„Budući da ulica nije bila označena tablom sa nazivom,  Zlatan Stojadinović je kontaktirao nadležne lokalne vlasti sa molbom da se početak i kraj ove male ulice označe“, istakli su članovi Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, ogranka u Beču. Na sreću svih, inicijativa je urodila plodom i tabla sa imenom Nikole Tesle od nedavno,  krasi sokak posvećen ovom velikom srpskom naučnik i „podseća prolaznike na zaostavštinu ovog velikana“.

„Obzirom da u pomenutoj ulici nema poslovnih i stambenih objekata, pretpostavlja se da od samog imenovanja ulice 1952. godine pa sve do danas tabla nikada nije ni postojala. Zlatan Stojadinović poručuje da se danas, nakon 70 godina, Teslina ulica u Beču pridružuje kulturno-istorijskom nasleđu Srba u Austriji, te pozdravlja sve bečke studente Vukovom mudrošću: „Neka svako uradi ono što je kadar, pa narod nikada neće propasti“!“, dodato je u OSSI, ogranak u Beču.