Početna Moja Priča „Jana Anastasov je simbol duhovne budnosti, snage i blagostanja“ – nastavnica Tatjana...

„Jana Anastasov je simbol duhovne budnosti, snage i blagostanja“ – nastavnica Tatjana Hot

Jana Anastasov
Foto: arhiva J. Anastasov

„Da je srpska dijaspora kadra da iznedri pojedince koji u najrazličitijim oblastima vlastitih delatnosti svojoj matici podaruju dela svojih talenata, to nije nepoznato u kulturnoj istoriji Srba. Osnov, međutim, svih životnih pregnuća duha nalazi se u mladima. U onima koji tek zakoračuju na životnu pozornicu. Jedna od onih, koja svojim talentom služi prosveti vlastitog naroda je Jana Anastasov, učenica  osmog razreda dopunske škole na srpskom jeziku u Minhenu, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije“, ističe njena nastavnica Tatjana Hot, koja predaje u Minhenu u nemačkoj pokrajini Bavarska. „U životu nastavnika tako nekako biva: Nastavnik upozna mnogo učenika, mnoge ljude, i dobre i loše. A kada naiđe dete koje osvoji srce nastavnika svojim talentom, budeš zahvalan što ti je sudbina dodelila takvog učenika ili učenicu“, nastavlja sa svojom pričom nastavnica Tatjana Hot, koja nije štedela reči. Prenosimo njenu priču o jednoj Jani i to ne bilo kojoj, već o Jani Anastasov.

Janin rad koji je toliko oduševio njenu nastavnicu Tanju
u Srpskoj školi u Minhenu, da ju je nazvala„lavicom“
Foto: T. Hot

Šta znači ime Jana? Žensko ime Jana poreklom je iz grčkog/latinskog jezika i ima značenje „Ona koja je svetlost“; „Ona koja u sebi nosi sjaj“; „Ona koja je vesela i bezbrižna“; „Radost“ „Životnost“; „Bljesak“; „Sunce“.

Jana zaista opravdava značenje svoga imena. Jana je bljesak svetlosti, koji razgali srce svakog ko ima privilegiju da je upozna. Devojčica sa očima poput laneta, krhka i nežna, osvaja svakog koji je upozna. Skromnost njenog duha, protkana visokom profesionalnom svešću, prava je retkost u našim tehničkim vremenima. Njena nastavnica Tatjana Hot, koja je i otkrila Janin talenat, ističe da je misija nastavnika da pronađe u svakom detetu onu jedinstvenu iskru, koja će dete da uzdigne u njegovom usavršavanju. U oblasti slikanja može se porediti samo sa najizvrsnijima. Njene ruke i prsti, poput pera, lete po papiru, pri tom ostavljajući za sobom trag koji sve nas ostavlja bez daha.

Jana je jednom prilikom na času nacrtala lava, kralja životinja, cara džungle ili jednostavno jednu od najlepših životinja na svetu. Lav je oduvek predstavljao simbol snage, ponosa i hrabrosti. Baš kao što je i Jana. Sasvim razumljivo, ako se prisetimo da je ovaj predator obdaren neverovatnom brzinom, snažnim nogama i još snažnijom vilicom, te prelepom grivom koja upotpunjuje njegov savršen izgled. Na svom crtežu nacrtala upravo jednog takvog prelepog lava koji stoji sam na steni, dok je iza njega zalazak sunca. Bljesak i sjaj iz njenog imena ona je pretočila u svoje umetničko delo.

„Ja bih lično moju Janu uporedila sa jednom lavicom. Ona je zaista taj simbol duhovne budnosti. Ona je simbol snage i blagostanja. Jana je zaštitnica svog doma! Jana svog lava izjednačava sa našom instinktivnom prirodom i često nam signalizira da je došlo pravo vreme da skupimo hrabrost i odreagujemo shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Njen crtež prikazuje mladu ženu koja svojom nežnošću i unutrašnjom snagom otvara velike čeljusti lava. Zvuči nezamislivo, ali ponekad je odvažnost mnogo bitnija od fizičke snage.

Draga Jano, nastavi da neguješ svoj talenat koji je na vrlo zavidnom nivou. Ja kao tvoja nastavnica nastojaću da ti dam podršku kako bi tvoja unutrašnja svetlost sijala još više“, poručila je njena nastavnica Tatjana.