Početna Događanja Služen parastos princu Mihailu Petroviću na groblju Monparnas u Parizu

Služen parastos princu Mihailu Petroviću na groblju Monparnas u Parizu

Predsednik Savez Srba u Francuskoj Đuro Ćeković, protojerej-stavrofor dr Boris B. Brajović i
protođakon Vladimir Jaramazen na grobu princa Mihaila Petrovića u Parizu
Foto: arhiva Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska

Na pariskom groblju Monparnas gde počivanju mnoge poznate francuske i svetske ličnosti (Simon Bovoar, Samjuel Beket, Emil Sioran, Žan Pol Sartr, Ežen Jonesko, Suzan Sontag…) puno deceniju se nalazii grobnica princa Mihaila Petrovića. Protekle nedelje protojerej-stavrofor dr Boris B. Brajović je zajedno sa protođakonom Vladimirom Jaramazem održao mali pomen na grobu protojerej-stavrofor dr Boris B. Brajović je zajedno sa protođakonom Vladimirom Jaramazem. Ovom parastosu je prisustvovao i predsednik Saveza Srba Francuske Đura Ćetković.

Nakon pomena dr Boris B. Brajović se obratio princu Mihailu rečima: „Hristos Vaskrse prinče Mihailo i kneže raški. Evo ti dođosmo da se zajedno radujemo plačući na praznik ljudske svemladosti na dan Hristovog Vaskrsenja i našeg i tvojeg spasenja. Hristu si bio veran i odan kao i svojim precima našim vladarima kuće Petrovića. Dolazimo Ti po amanetu onoga svetoga čoveka našega mitropolita Amfilohija koji je tamo sa Tobom, i sa kojim si na večnom gumnu čekajući Drugi Hristov dolazak. Govorio mi je ako odeš ikada u Pariz otiđi kod princa Mihaila. I eto nas po reči njegovoj žeravici kojoj sam veran dok me ima. Dolazim ti iz crkve svetog Dimitrija na Kruševcu pored dvorca u kojim si rođen i crkve u kojoj te moj prethodnik sveštenik Krsto Popović krstio 1908. godine. Tamo te nismo zaboravili već tebe i sve tvoje Petroviće Njeguše pominjemo na svakoj liturgiji. Znam da se raduješ i ti nama i da bi nas o mnogo čemu priupitao, i o svemu bih ti na ovom svetu mogao reći i koji je najviši vrh na svetu, i koja je najbrža životinja, koji je 56 predsjednik SAD ali ti ne mogu ništa kazati o onome što Tebe najviše interesuje o našoj Crnoj Gori. O svemu me pitaj samo o njoj nemoj jer ti ne umem kazati nako da te lažem a znam da tamo gde si Ti i gde je Bog istine laži ne prolaze i zemlja ih ispod ne prima. Ali znam prinče da će ovo vaskršnje jaje i ikona svetog Đorđa slave porodice Petrović na tvom grobu na kojem nema krsta bolje ti sve reći nego što bi ja da umem. A ne umem kao što ne ume ni jedan Srbin iz Crne Gore da govori dok na našoj duši glavi nema nebeske kapele na Lovćenu. Sve znaš o tome i ne tuguj prinče i izvrsniče ljudski. Kad dođe u onaj dan ponovo Hristos a jevađelist Matej kaže da će taj dolazak biti sličan blesku munje koja obasjava oblake gde ćemo ga bolje dočekati nego na lovćenskom Tavoru u onoj razrušenoj crkvi koju ćemo isplesti našim telima. Ovde ti je lepo među ovim velikim ljudima kojima si okružen ali kako ćemo mi bez Tebe i tolikih silnih duša nepokopanih. Znaš i tvoj sin princ Nikola je želeo sa nama danas biti i on nam je rekao gde si i na tome smo mu blagodarni. Hristos Vaskrse prinče Mihailo i kneže raški“, prenele je reči Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska.

Dan ranije na sam dan Vaskrsa odmah poslije odslužene liturgije u pariskoj opštini Pjerfit protojerej-stavrofor Boris je sa protođakonom Vladimirom i predsednikom Saveza Srba Francuske  Đurom Ćetkovićem obišao vojničko groblje u Tije u predgrađu Parizu. On je održao pomen pukovniku Jugoslovenske vojske u otadžbini Velimiru Piletiću unuku Jola Piletića i njegovoj supruzi Oliveri čija je majka Anđelija Petrović Njegoš. Molitveno sećanje je završeno na srpskom vojničkom groblju gde je održan pomen 748 junaka sahranjenih u Parizu.