Početna Događanja Tomina nedelja u Sankt Peltenu u Austriji

Tomina nedelja u Sankt Peltenu u Austriji

Vladika Andrej služio u Sankt Peltenu
Foto: FB vladika Andrej

Na Tominu nedelju, 1. maja 2022. godine, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom Svetom Apostolu Tomi u Sankt Peltenu, u Austriji. Episkopu su sasluživali arhijerejski namesnik za istočnu Austriju prota Dragan Birtašević, jeromonah Jovan Kramer iz Ruske pravoslavne crkve, starešina hrama jerej Dalibor Petrić kao i đakon iz Linca Đorđe Mićić. Za pevnicom su bili članovi Bogorodičinog hrama iz Beča.

Kao i uvek do sada, vladika Andrej je srdačno dočekan od strane parohijana pri hramu Svetog Apostola Tome, koji su posle duže pauze, nastale zbog pandemijske situacije, imali ponovnu priliku da se susretnu sa svojim arhijerejom. U nadahnutoj besedi, episkop se najpre osvrnuo na praznik i značenje Tomine nedelje, tumačeći i ponavljajući čuvene reči iz Svetog Jevanđelja koje je Sveti Apostol Toma izrekao: „Gospod moj i Bog moj!” – napominjući da je u prirodi ljudskoj da ima strah i težinu da pojme tajanstvene stvari isključivo svojim ljudskim razumom, ali da se primerom Svetog Tome treba naučiti da se ne treba bojati, nego da naprotiv treba svom dušom svojom verovati u Gospoda Isusa Hrista koji je sve učinio radi naše pouke i zaključka za naš život. Nakon poučne besede za verni narod, vladika je pohvalio parohijane i iskazao svoju radost zbog ponovnog sretanja na službi, prenosi se u saopštenju vladike Andreja.

Vladika je pri kraju službe osveštao i prelomio kolač zajedno sa sveštenstvom i ovogodišnjim kumovima Draganom i Gordanom Jovanović. Po podeli nafore, usledila je trpeza ljubavi za sve prisutne, gde se nastavilo sa razgovorima, druženjem i pesmom. Episkop  Andrej je svakog vernika ponaosob pozdravio radosnim, starodrevnim pozdravom – Hristos vaskrse!  Na samom kraju, vladika je pozdravio sve a najpre i mlade parohijane, ohrabrivši ih i prizivajući blagoslov Božiji na njih, uz želje za napredak u njihovim radu i opštem životnom putu.

Episkop sa kumovima slave Gordanom i Draganom Jovanović
Foto: FB vladika Andrej