Početna Događanja U Frankfurtu na Majni proslavljena parohijska slava

U Frankfurtu na Majni proslavljena parohijska slava

U Frankfurtu obeležena hramovna slava
Foto: arhiva CO Frankfurt

U Frankfurtu na Majni, u hramu Vaskrsenja Hristovog obeležena je hramovna slava – Tomina nedelja. Dve godine nakon pandemije ponovo je bilo moguće slaviti, pa je hram u Frankfurtu sa sve portom ponovo bio pun ljudi. Svetu liturgiju služili su frankfurtski parosi Simon Turkić, Slobodan Tijanić, Neđeljko Đokić kao i budući četvrti frankfurtski paroh Aleksandar Marković. Sa njima je bogosluživao i protonamesnik Bratislav Božović. U toku liturgije osvećena su slavska obeležja i prerezan slavski kolač ovogodišnjeg domaćina Radoslava Lukića sa porodicom. Kum naredne slave je Saša Cvetković sa svojim ukućanima. Nakon službe podeljeno je 60 zahvalnica zaslužnim parohijanima, kao i predstavnicima klubova, udruženja i organizacija, koji su se angažovali pomagali srpski hram, koji se nalazi u delu grada Galus, pa se ova srpska svetinja u Frankfurtu često pominje i kao hram na Galusu.

Proslava je nastavljena narodni veseljem u porti crkve. U kulturnom programu učestvovali su mališani – folkloraši Srpskog kulturnog centra Ofenbah. Ana Despotović i Martina Bošković iz crkvenog hora izvele su nekoliko etno pesama, narodni guslar Ilija Paldrmić je uz svoje gusle otpevao Nebesku liturgiju vladike Nikolaja Velimirovića. Učenici Srpske dopunske škole iz Hesena imali su radionicu farbanja uskršnjih jaja. Besedu je održao starešina hrama protojerej-stavrofor Simon Turčić. Opšte narodno veselje doprinelo je da se hramovna slava proslavi tradicionalno uz dobru hranu, veselo i u prijatnim razgovorima, koji su svima poslednje dve godine mnogo nedostajali.

Učiteljice dopunske nastave na srpskom jeziku  (Tatjana Milanović, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac predvođene koordinatorkom Biljanom Bukinac) organizovale su radionicu bojenja i ukrašavanja uskršnjih jaja. Žiri u sastavu Slađana Radovanović, Bojana Tepšić, Mirjana Damjanac i Sava Bukinac pohvalio je sve učesnike i nagradio pet učenika. Diplomu za najveselije ofarbano jaje dobila je Viktorija Mirković. Milica Avramović je osvojila specijalnu nagradu Vaskršnje jaje. Marko Dimitrijević bio je najmlađi učesnik. Peci Jovanoviću pripala je nagrada za najkreativnije jaje, dok je Irina Alavanja osvojila nagradu za najlepše jaje.

Zahvalnice za pojedince i predstavnike klubova i udruženja
Foto: arhiva CO Frankfurt
Deo prisutnih
Foto: arhiva CO Frankfurt
Žiri sa nagrađenim učenicima
Foto: Srpska škola u Hesenu
Detalj iz porte
Foto: Srpska škola u Hesenu