Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Zorana Radmilovića

Sećanje na glumca Zorana Radmilovića

Zoran Radmilović u ulozi Kralja Ibija
Foto: FB Gromade Filmske

„Zoran Radmilović mora biti jedan od retkih velikih glumaca kojem se ova zemlja ipak poprilično odužila. Nekoliko spomenika, nekoliko ulica, pozorište nazvano po njemu, glumačka nagrada sa njegovim imenom, bezbroj monografija, dokumentarnih emisija i filmova u kojima se pričalo o njegovom umeću i zaostavštini. Stiče se, ipak, utisak, da bismo većinu toga olako zamenili za još neku ulogu, još neku bravuru, još neki britak komentar stanja u kome se skoro četiri decenije od njegovog odlaska nalazimo, još neku rečenicu koju se plašimo da izgovorimo, a kad bismo je čuli od njega, rekli bismo „Pa, to je to“. Sto pedeset uloga na televiziji i filmu i dve i po decenije kvalitetnog rada u pozorištu na ulogama svih profila, od komedije do tragedije, od improvizacije do temeljne pripreme svakog pokreta i reči. I malo je. I dalje je malo.

Zoran Radmilović je rođen na današnji dan 1933. godine“, napisano je na FB stranici Beleške o filmu.

Druga stranica sa FB Gromade Filmske (obe divno pišu o glumcima sa svih kontinenata ove zemaljske kugle) uz sliku Zorana Radmilović piše: „Zapamtite ovo lice, taj ne sme da prođe neopaženo. Godine 1964. Ljuba Tadić odustaje od naslovne uloge u „Kralju Ibiju“, ona odlazi u ruke izvesnog Zorana Radmilovića i publika Ateljea 212 dobija neočekivanog ljubimca i dobija daščanu čaroliju za kakvu je možda nekad čula u urbanim legendama, ali sigurno nije verovala da postoji. Njima čarolija po ceni karte, a Zoran tad dobija svoju ličnu kartu i sve što se kasnije desilo i što je uradio, a znamo šta se desilo i šta je uradio, sve je poteklo od Ibija.

Fotoaparat gleda u njega, on gleda u ogledalo, a mit o Zoranu iza ugla čeka li – čeka. Mit o Zoranu koji je u isto vreme i istina. Kralj Ibi Zoran Radmilović Prvi rođen je na današnji dan 1933. godine“.