Početna Događanja Monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju glumca Tihomira Stanića premijerno izvedena u...

Monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju glumca Tihomira Stanića premijerno izvedena u Inzbruku

Zajednička slika sa Tihomirem Stanićem
Foto: HO SPOJI

Najavljena monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju proslavljenog srpskog glumca i producenta Tihomira Tihe  Stanića konačno je održana u Inzbruku. Predstava je, usled  pandemije izazvane korona-virusom od polovine marta 2020. dva puta odlagana. Minulog vikenda, na opštu radost svih koji podržavaju rad Srpske pravoslavne omladine Inzbruk, koji su ujedno bili organizatori ove kulturne večeri, predstava je održana minulog vikenda. Pored prisutne publike iz Inzbruka i Tirola gosti su bili i iz Beča, Salcburga, Minhena i Milana. Organizator, humanitarna organizacija SPOJI sav prihod od ove manifestacije namenila je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci u Tirolu. „Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 2.368,70 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže“, istakli su organizatori.

Monodramu „Na Drini ćuprija“ po romanu Ive Andrića u Iznbruku izveo poznati glumac Tihomir Tika Stanić
Foto: HO SPOJI

„Monodrama „Na Drini ćuprija“ po romanu našeg nobelovca Iva Andrića odigrana je u prostoriji OeGB-a Tirol u Inzbruku. Tihomir Stanić ovu monodramu igra već 21 godinu, a prvi put je gostovao u ovom delu Austrije, gde ju je maestralno odigrao u ulozi Andrića. Uspeo je da prenese emociju na mnoge u sali, tako da su mnogo i plakali tokom predstave, posle koje je svim prisutnima ispričao o sebi i svom životnom i profesionalnom putu, povezivši taj deo sa recitacijama pesama naših slavnih pesnika kao što su Ljubomir Simović, Duško Radović, Branko Ćopić i Brana Crnčević“, rekli u HO SPOJI.

Moderator večeri bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI. Prisutnima su se obratili diplomirani prevodilac i tumač Filip Vlajić, predsednik SPOJI i jedan od osnivača, Bernhard Hefler, predsedavajući Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca Tirol (FSG) i predsedavajući Uprave veća komora u Radničkoj komori Tirol, kao i Oliver Ranisavljević, funkcioner FSG Tirol, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika SPOJI-a.

Organizatori sa Tikom Stanićem
Foto: HO SPOJI

Od počasnih gostiju bili su prisutni Bernhard Hefler, prota Aleksandar Stolić, paroh inzbruški, članovi Crkvenog odbora inzbruškog, Đuja Bećirević Tešanović, članica Upravnog odbora Radničke komore Salcburga, počasna članica SPOJI-a i nekadašnja članica Skupštine grada Salcburga, predstavnici Bavarsko-srpskog akademskog foruma iz Minhena, predstavnici Asocijacije srpskih studenata u Austriji, predstavnici KSK-a Petar Kočić – Zmijanje iz Figena, Boško Vasilić, vlasnik Lekerland imbisa, Goran Spasojević, predstavnik preduzeća Tesla-edv, predstavnici hotela Dolinger iz Inzbruka, kao i predstavnici preduzeća VFM2-grupe.

 „Za svesrdnu podršku, bez koje ne bi bilo moguće ovako uspešno organizovati ovo humanitarno monodramsko veče, a bilo je jedna od najuspešnijih akcija SPOJI-a ovog tipa, kako po poseti tako i po skupljenim donacijama, od srca zahvaljujemo“, naveli su članovi SPOJI.

Za humanitarne akcije sakupljeno skoro 2400 evra
Foto: HO SPOJI

„Od srca zahvaljujemo i našem prijatelju Tihomiru Staniću, koji nije odustao od ove predstave u Inzbruku, uprkos dvogodišnjem odlaganju i pomeranju svojih snimanja tog vikenda u Srbiji. Prvi put je naš gost u Inzbruku bio u martu 2014. godina kada smo organizovali Prvi okrugli sto o Diani Budisavljević u Gradskom arhivu Inzbruka, iste te godine u septembru je u Inzbruku započeo snimanje igranog filma o Diani Budisavljević, a iskreno se nadamo da ćemo ga uskoro ponovo ugostiti u našem gradu“, dodali su predstavnici SPOJI.

Foto: HO SPOJI