Početna Događanja U Beču otvorena izložba o Dušku Radoviću – poslat predlog da pisac...

U Beču otvorena izložba o Dušku Radoviću – poslat predlog da pisac posthumno dobije nagradu Grada Beograda

Prisutni na otvaranju izložbe „Bio jednom jedan laf“ povodom 100 godina od rođenja Dušana Radovića
Foto: arhiva S. Matić

Povodom 100 godina od rođenja Dušana Radovića, u Beču je juče, svečano otvorena izložba „Bio jednom jedan laf“. Ovom divnom kulturnom manifestacijom organizator članovi  Austrijsko srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić odali su veliko priznanje srpskom književniku, piscu, pesniku, aforističaru, novinaru, uredniku dečjih emisija na radiju i televiziji, dečjih časopisa i TV serija. Otvaranju u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču prisustvovale su autorke ove izložbe Vladislava Ivković Marković, Violeta Đorđević i Olga Krasić Marjanović iz Biblioteke grada Beograda. One su prisutne upoznale sa celokupnim projektom, koji je realizovan u Biblioteci grada Beograda 2014. godine. „Od tada, pa sve do danas, ovu kulturološko-dokumentarnu izložbu o životu i stvaralaštvu velikana naše književnosti i kulture, za koju je dizajn priredila Snežana Rajković, imali su priliku da vide stanovnici, preko pedeset gradova u Srbiji. Izložba je do sada, bila otvorena u Sofiji i Budimpešti. U Beču će svi zainteresovani moći da je vide do 12. juna 2022. godine“ poručila je Svetlana Matić, predsednica AUKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj, otvorio je Đorđe Đorđević, učenik četvrtog razreda, koji pohađa nastavu na maternjem jeziku u jednoj bečkoj osnovnoj školi. On je prisutnima govorio „Pesmu o plavom zecu“ i „Bio jednom jedan lav“. Njegova profesorka Svetlana Matić ga je tom prilikom nagradila svojom dvojezičnom knjigom „Majka“, objavljenom na srpskom i nemačkom jeziku. Đorđe je pobrao simpatije i gromke aplauze svih prisutnih, na radost svojih roditelja koji nisu krili zadovoljstvo, pa su im se u očima pojavile i suze radosnice.

Đorđe Đorđević, učenik četvrtog razreda sa Svetlanom Matić i autorkama izložbe
Foto: arhiva S. Matić

U ime Zajednice srpskih klubova u Beču, publiku i gošće iz Beograda, pozdravio je Luka Marković, predsednik, izražavajući zadovoljstvo što će ovu izvanrednu izložbu moći da vidi veliki broj Bečlija srpskog porekla, zajedno sa svojim najmlađima. Svako ko želi može da dođe svakim radnim danom od 18 do 21 sat u prostorije Zajednice i pogleda ovu veličanstvenu prezentaciju života i dela neponovljivog Duška Radovića.

Govoreći o životu, delu i biografiji velikog kulturnog poslenika, Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić je, između ostalog, naglasila da „Duško Radović, nije bio samo srpski književnik, pesnik, pisac, aforističar, već i scenarista za igrane i dokumentarne filmove i urednik dečjih emisija i TV serija. Od 1976. pa sve do 1983. godine, Radović je uređivao kultnu emisiju „Beograde, dobro jutro“. Napisao je zbirke aforizama i mnogobrojna književna dela, koja su prevedena na mnoge strane jezike. Treba posebno naglasiti njegove popularne knjige: „Kapetan Džon Piplfoks“, „Poštovana deco“, „Smešne reči“, „Pričamo ti priču“, „Tužibaba i još 9 jednačin“, koje su čitane u svim republikama bivše Jugoslavije.“ Ističući da je Radović bio „najbeogradskiji“ pisac, da je Beograd i njegove žitelje godinama opisivao, voleo i u svojim emisijama apostrofirao, iznenađuje činjenica da nije dobio najviše priznanje grada Beograda – Oktobarsku nagradu. Iz tih razloga, kako je navela, Austrijsko-srpsko-kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić uputiće predlog Upravi Grada Beograda, da posthumno odlikuje Dušana Radovića, moralnu gromadu, vrednog i kreativnog kulturnog poslenika, koji je i danas aktuelan i vredan svakog poštovanja.

Sara Ivković Marković je podsetila da je Biblioteka grada Beograda potpisala Sporazum o saradnji sa Društvom koje vodi profesorka Matić i da je ova manifestacija, jedna u nizu koju zajedničkim snagama realizuju, na radost mnogobrojne publike u matici i rasejanju, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta.

Violeta Đorđević je vrlo nadahnuto govorila o svih 30 plakata iz kojih se ova izložba sastoji, opisujući kako je svaki pojedinačno nastao. Zahvalila se Svetlani Matić i Luki Markoviću što je izložba uspela da stigne do Beča. „Duškovo stvaralaštvo je za sve generacije. Zahvalni smo njegovom sinu Milošu, što nam je pomogao u radu i dao neophodne informacije o svom ocu, koje nismo mogli nigde u literaturi da pronađemo. Zbog toga je u ovu izložbu utkano toliko duše i toliko kreativnog rada i truda. Jednostavno rečeno, Duško čega god se dotakao, to se pozlatilo“.

Olga Krasić Marjanović, koja je u svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri, imala preko 50 autorskih izložbi, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se u Beču neguje bogata srpska tradicija, s obzirom da su najveći umovi iz oblasti srpske kulture i umetnosti boravili upravo u  „carstvujućoj Vijeni“, poput: Vuka Karadžića, Đure Jakšića, Đure Daničića, Branka Radičević i mnogi drugi.

Nakon vrlo nadahnutog govora, proglasila je izložbu „Bio jednom jedan laf“ i zvanično otvorenom. Druženje je nastavljeno i nakon oficijelnog dela programa. Prisutni su razgovarali sa autorkama izložbe, fotografišući se za uspomenu na krasno provedene trenutke uz fantastične plakate, koji predstavljaju putovanje kroz život poštovanog Duška Radovića.