Početna Događanja Hor crkvene opštine Svetog Spiridona iz Trsta održao koncert u Beču

Hor crkvene opštine Svetog Spiridona iz Trsta održao koncert u Beču

Mešoviti hor pri hramu Svetog Spiridona u Trstu održao koncert u Beču
Foto: FB vladika Andrej

Na poziv vladike austrijsko-švajcarskog Andreja, mešoviti hor pri hramu Svetog Spiridona u Trstu boravio je protekle nedelje tri dana u Beču, gde je, kao što je bilo i najavljeno, održano Vaskršnji koncert. U prepunom srpskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice u 16. okrugu, Mešoviti hor Tršćanske crkvene opštine je pod dirigentskom palicom Ane Kaire, održao dvočasovni Vaskršnji koncert, predstavivši kompozicije iz Vaskršnje službe i iz Pentikostara. Pred nastup ovog hora, a u njihovu čast, Mešoviti hor Eparhije austrijsko-švajcarske Kornelije Stanković otpevao je tri napeva iz Osmoglasnika i iz Antifonskog pojanja. Starešina Bogorodičnog hrama prota Petar Pantić, uz podršku vrednog hramovnog Kola srpskih sestara, priredio je svim horistima i visokim zvanicama svečanu večeru. Uz razgovore i pesmu je završeno ovo nezaboravno vaskršnje koncertno veče.

Pored koncerta, gosti iz Trsta posetili episkopa u Vladičanskom dvoru. Vladika Andrej primio ih je i u zvaničnu audijenciju u svečanoj sali Eparhijskog dvora gde im je detaljno izneo istorijat Srpske Pravoslavne Crkve u Austriji posle Velike Seobe Srba 1690. „Istim povodom, Preosvećenom Episkopu Andreju učinili su zvaničnu posetu čelnici Crkvene opštine Svetog Spiridona, na čelu sa predsednikom Zlatimirom Selakovićem i članovima Upravnog odbora Draganom Stanojlovićem i Predragom Markovićem. Tom prilikom predsednik Selaković je vladici Andreju predao vredan poklon: dva srebrna svećnjaka iz čuvene Tršćanske radionice Džeremi antikvariato. U nastavku Episkop je pozvao sve goste na svečani slavski ručak. Takođe, iz Trsta je doputovao i mesni grčki paroh arhimandrit Grigorije Milijaris (Carigradska Patrijaršija) koji je preneo pozdrave i podršku grčkih parohijana u Trstu“, istaknuto je u saopštenju vladike Andreja.

Gosti iz Trsta u poseti episkopu Andreju
Foto: FB vladika Andrej

Članovi hora pevali su na liturgijama u Sabornoj Crkvi Svetog Save u više navrata. Ni bogata poseta Beču nije izostala, za šta su se domaćini, članovi CO Beč potrudili da gostima pokažu što više dragocenosti, koje nudi austrijska prestonica. Za kraj posete vladika Andrej je najpre horistima i čelnicima Crkvene opštine Svetog Spridona u Trstu priredio svečani ručak, a zatim im zahvalio na dragocenoj poseti, blagoslovivši njihov povratak u Trst, uz želju na ponovni susret.