Početna Događanja U Tokiju održana prezentacija projekta restauracije fresaka u manastiru Đurđevi stupovi

U Tokiju održana prezentacija projekta restauracije fresaka u manastiru Đurđevi stupovi

U sklopu obeležavanja jubileja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, u ambasadi Republike Srbije u Tokiju održana je prezentacija projekta restauracije fresaka u Kapeli kralja Dragutina u Manastiru Đurđevi stupovi, komponenti dobra „Stari Ras i Sopoćani” sa Liste svetske baštine Uneska.

Projekat je, uz finansijsku pomoć Fondacije Sumitomo i kompanije Kinćo, na čijem čelu je počasni generalni konzul Republike Srbije Naohide Uejama, realizovan tokom prošle godine. Predavanja su ovim povodom održali autorka projekta, istoričarka umetnosti Saći Šimada i profesor Mićitaka Suzuki, stručnjak za srpsko srednjovekovno kulturno nasleđe sa univerziteta Tohoku Gakuin.

Ambasadorka Republike Srbije u Japanu Aleksandra Kovač je, u pozdravnom govoru, zahvalila Saći Šimadi na tome što je osmislila i sprovela projekat od izuzetnog značaja za našu zemlju i svet, ali i za kulturnu razmenu i saradnju Srbije i Japana. Izrazila je zahvalnost Fondaciji Sumitomo i kompaniji Kinćo što su prepoznali značaj projekta i finansijski ga podržali.

Ambasadorka je ocenila da je nasleđe kamen temeljac naše kulture koji igra važnu ulogu u oblikovanju identiteta i da predstavlja ono što smo dobili iz prošlosti, da u njemu uživamo i iz njega učimo u sadašnjosti i da ga sačuvamo i predamo budućim generacijama. Zahvalila je svim učesnicima projekta što su Srbiji pomogli u tako važnom zadatku.

Prezentaciji su prisustvovali počasni generalni konzul Uejama i predstavnici Fondacije Sumitomo, kao i članovi Društva Japan-Srbija, predstavnici Asocijacije Ćioda Unesko, članovi akademske zajednice i drugi poštovaoci srpskog kulturnog nasleđa.

Tekst preuzet od ambasade Republike Srbije u Tokiju