Početna Događanja Srpsko kolo opet zaigralo u Ingolštatu

Srpsko kolo opet zaigralo u Ingolštatu

Program učenika Srpske dopunske škole u Ingolštatu
Foto: arhiva A. Cvetković

Posle dve godine pauze, zbog epidemije izazvane korona virusom, posle ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Ingolštatu, u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, održano je drugarsko veče sa bogatim programom koje je okupilo više od 200 ljudi. Organizatori su bili članovi Srpsko kulturnog udruženja iz Ingolštata. Da Srpsko kulturno udruženje funkcioniše i u ovim teškim vremenima i da ima sjajnu saradnju sa dopunskom školom iz Ingolštata, dokazala je i ova manifestacija.

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku kao i folklorni ansambl Svilen konac koji je sastavni deo udruženja, konačno su mogli da prikažu svoje umeće pred punom salom. Ideja za okupljanje iznedrila se na redovnoj skupštini Srpskog kulturnog udruženja.  

Specijalni gost večeri bio je Petar Anđelić- čika Pera, bivši predsednik udruženja. Čika Pera je otišao u penziju i članovi su hteli da mu se zahvale na jedan poseban način. U bogatom programu, njemu u čast, prvo su se predstavili članovi Uprave. Potom su učenici dopunske škole na srpskom jeziku pokazali svoje umeće. Oni su čika Peri u čast otpevali dve pesmice i odrecitovali kratke recitale. Đake je pripremala nastavnica Aleksandra Cvetković. Nakon mališana  novo iznenađenje za čika Peru je bio skeč – seniora udruženja. 

Nastup za čika Peru
Foto: A. Cvetković

U folklornom delu programa nastupile su sve tri grupe folkloraša udruženja, mlađa, srednja i seniorska postavka. Svi folkloraši su igrama oduševili publiku koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Nemačkoj jedva dočekali ovu manifestaciju. Srednja grupa, koja broji 30 igrača igrala je na bis. Fantastično uvežbana koreografija i mladost iz srednje grupe doneli su svima lepo raspoloženje. A nekome i žal za mladošću. Puštena je i po koja suzica.

Čika Pera je istakao da je veoma važno na ovakav način čuvati identitet srpskog naroda. Pohvalio je rad i trud uprave i bio prijatno iznenađen programom u njegovu čast. Nakon programa sledila je večera, a posle toga zabava uz muziku. Svi učesnici i gosti su bili motivisani rečima čika Pere i svi su otišli kući sa lepim mislima.

Za portal Rasejanje.info Aleksandra Cvetković, Ingolštat  

Seniori u Ingolštatu
Foto: A. Cvetković
Prezentacija srpske narodne nošnje