Početna Kultura U Beogradu se sutra (14. juna) održava godišnja izložba radionice stripa i...

U Beogradu se sutra (14. juna) održava godišnja izložba radionice stripa i karikature i Ateljea za primenju umetnost DKCB

 

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, u Takovskoj 8, sutra (u utorak, 14. juna), biće otvorena godišnja izložba Radionice stripa i karikature i Ateljea za primenjenu umetnost. Na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali tokom 2021/22. godine, koji pokazuju kreativnost dece i mladih – članova ovih radionica i ateljea.

„Radionica stripa i karikature osnovana je pre tačno dve decenije. Kroz nju je prošlo više od tristotina polaznika. Bilo je i puno talentovanih koji su odustali, ali u svakoj generaciji ostane neko za pamćenje. Neki su već završili akademije likovnih i primenjenih umetnosti i sada su edukatori-saradnici u Radionici, kao što su Uroš Maksimović i Filip Karan. Naš eminentni karikaturista Mileta Mića Miloradović, koji vodi ovu radionicu i kome je humor osnovna vokacija, neumorno podstiče decu i mlade na razmišljanje. Uči ih da strpljivo posmatraju život oko sebe, kako bi ovladali viteškom veštinom – humorom koji je često jedino spasonosno oružje u borbi protiv adolescenskih nemani, jer bez autentičnih anegdota nema dobrih karikatura. Ima i onih koji kod Milete Miloradovića dovode i svoju decu, tako da druga generacija odrasta u ovoj svojevrsnoj oazi gde se neguju bistrina uma, raskošne ideje i želja da se one pretoče u vizuelno raznolike priče”, istakla je Lidija Seničar, istoričar umetnosti i urednik likovnih programa u Dečjem kulturnom centru Beograd.

NIkola Golubić – radionica strip i karikatura
Foto: DKCB

„Pored izložbe stripa i karikature, posetioci će moći da vide grnčarska umeća dece i mladih nastalih tokom ove sezone. U Ateljeu za primenjenu umetnost Dečjeg kulturnog centra Beograd, već preko četrdeset godina, deca istražuju raznovrsne mogućnosti oblikovanja gline. Od Vukice Nikolin Nikolić, preko Marije Takač, Biljane Stamenković do Aleksandre Lole Grbović, koja vodi ovaj atelje, deca rade na formiranju estetskih kriterijuma kroz izradu upotrebnih predmeta i skulptura, koristeći razne profesionalne tehnike izrade i bojenja gline”, rekla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću i marketing DKCB.

„U radu sa glinom, pored raskošne mašte, postoje određena pravila koja se uče. Polaznici ateljea najpre moraju da prođu kroz sve faze rada, da se upoznaju sa glinom i njenim ćudima kada dođe u suret sa vodom, vazduhom i na kraju sa vatrom, pri pečenju. Rotaciona forma točka takođe je zahtevna. Potrebno je savladati sve korake, imati snagu, umeće i strpljenje dok glina u rukama pleše i beozblična grudva se pretvara u posudu, ili šolju”, objašnjava Lidija Seničar i poziva decu i mlade, njihove porodice, prosvetne radnike, stručnu javnost i ostalu publiku da posete Galeriju Dečjeg kulturnog centra Beograd i vide rad vrednih mladih ljudi koji razvijaju i neguju svoj talenat u radionicama ove renomirane institucije kulture za decu koja ove godina obeležava sedamdeset godina rada sa decom i za decu.

Rad Ive Dunjić
Foto: DKCB