Početna Događanja U ambasadi Srbije u Bernu uručene diplome maturantima Srpske dopunske škole

U ambasadi Srbije u Bernu uručene diplome maturantima Srpske dopunske škole

Maturanti u ambasadi RS u Bernu primili knjižice, diploame i svedočanstva
Foto: ambasada Srbije u Bernu

U ambasadi Republike Srbije u Bernu, minulog vikenda, održana je svečana manifestacija za maturante Srpske dopunske škole za kantone, za koje je nadležna ambasada u Švajcarskoj. Pred više od stotinu đaka, roditelja, učesnika i gostiju, dodeljena su svedočanstva i đačke knjižice učenicima osmog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku nastavnica Andrijane Adamović, Jelene Mitrović, Snežanje aronjić, Mire Tomić, Nataše Malešević, Tijane Krajina i Danijele Glišić.

Članice Umetničkog centra Soko iz Bazela
Foto: ambasada Srbije u Bernu

Dodeli đačkih knjižica i svedočanstava prethodila je priredba koju je osmislila nastavnica Andrijana Adamović iz Bazela. Na početku je otpevana himna „Bože pravde” u izvođenju Umetničkog centra Soko iz Bazela. Usledili su stihovi Miroslava Antića „Posle detinjstva” u interpretaciji maturantkinje Leone Bronza, numera „Šetnja” koju je na violini izvela Marta Adamović, recitacije pesme „Srbija” učenika Lea Fasola, i „Putovanje po Srbiji” učenika iz Bazela, kao i „Oranje Kraljevića Marka”. Pesmu „Mileševski anđeli” otpevale su učenice Elena Nikolić i Lea Lazarević, nakon čega je sledilo „Žikino kolo” na harmonici. Članovi KUD Karađorđe iz Berna otpevali su u višeglasju splet narodnih pesama, dok su Sokolići izveli srpsku narodnu pesmu „Usnula je dubok sanak”. Program je završen numerom „Tamo daleko” u izvođenju Umetničkog centra Soko. Konferansu je sjajno vodio Nikola Nedeljković iz Bazela.

Svečanost je otvorio, i okupljene u ime Ambasade pozdravio, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, Goran Bradić. On je izrazio zadovoljstvo što đaci uče srpski jezik, pišu ćirilicu, i čuvaju svoju kulturu i svoje korene. Izrazio je očekivanje da se nova školska godina nastavi sa još većim brojem đaka i podsetio da ambasada stoji na raspolaganju svima u ispunjenju tog važnog zadatka.

KUD Karađorđe iz Berna
Foto: ambasada Srbije u Bernu

U ime koordinatorke Dopunske nastave, Biljane Bukinac, svečanosti je prisustvovala nastavnica Jelena Angelovski iz Ciriha. Izrazila je duboku zahvalnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na podršci koju Ambasada Srbije u Bernu pruža nastavnicima Dopunske škole na srpskom jeziku širom Švajcarske u njihovom radu. Maturantima je čestitala i poželela da celog života neguju ono što su naučili.

Svedočanstva, knjižice i prigodne poklone su svojim đacima podelile Andrijana Adamović, Jelena Mitrović, Snežana Šaronjić, Mira Tomić, Nataša Malešević, Tijana Krajina i Danijela Glišić, koje je ambasador Goran Bradić nagradio buketima cveće. On im se zahvalio za trud i angažman. Po završetku programa, druženje je nastavljeno uz  prigodan koktel.

Marta Adamović je sve očarala svojim sviranjem
Foto: ambasada Srbije u Bernu