Početna Kultura Film „Vojničke ljubavi zauvek” Željka Mirkovića proglašen najboljim dokumentarnim filmom u Istambulu

Film „Vojničke ljubavi zauvek” Željka Mirkovića proglašen najboljim dokumentarnim filmom u Istambulu

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek, reditelja Željka Mirkovića osvojio je nagradu za Najbolji dugometražni dokumentarni film na Best Istanbul Film Festival-u u Istambulu, u Turskoj.

Film predstavlja vanvremenska priču o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnika pre 20 godina i danas.

„Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali su intimni dokumentarni film Vojničke ljubavi. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film Vojničke ljubavi i da napravimo priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena”, ispričao je reditelj, dr Željko Mirković, a preneo Optimistic film.

Film je već prethodno osvojio Grand Prix na Festivalu Zlatna buklija u Srbiji.