Početna Događanja Vidovdanska zvona u Nici okupila i Srbe i Francuze i diplomate

Vidovdanska zvona u Nici okupila i Srbe i Francuze i diplomate

Po prvi put Srbi u Nici, Srbi okupljeni oko Srpsko-francuskog udruženja iz istoimenog grada organizovali su veliku proslavu Vidovdana na Azurnoj obali. Proslava je bila otvorena za sve – svoj narod, domaćine, kao i za sve one koji žive na ovom podneblju. Manifestacija nazvana Vidovdanska zvona imala je za cilj ne samo obeležavanje ovog velikog praznika već i negovanje i jačanje francusko-srpskog prijateljstva, koje traje vekovima. Kako je istakao predsednik Srpsko-francuskog udruženja Vladan Radovanović, „francusko-srpsko prijateljstvo počinje dolaskom Jelene Anžujske na naše podneblje, a ova manifestacija je samo pokazala koliko je nama važan Vidovdan, Kosovski boj, naša vera, kultura, tradicija i da to naši sunarodnici razumeju”.

Amfiteatar Garibaldi je bio prepun, tražilo se mesto više a bogat program izveli su pojci Vera Stolić (sa Kosova i Metohije) Vid Erceg i Nemanja Perkučin (sa Beogradske Bogoslovije); potom glumci Jasmina Stoiljković i Strahinja Bičanin iz Srpske drame Prištinskog pozorišta – Gračanica; svirač Milan Vašalić- etno multi instrumentalista kao i specijalni učesnici polaznici škole pri srpskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Nici.

Vladan Radovanović (levo) sa konzulima u Nici
Foto: arhiva Srpsko-francusko udruženje Nica

Program je bio na srpskom jeziku sa titlom na francuski jezik. Sa posebnom pažnjom pratili su ga konzuli iz Holandije, Malte, Šri Lanke, Rusije  kao i srpski počasni konzul u Nici Filip Manžar, zatim predstavnici grada Nice, Dutr Siril direktor za međunarodnu saradnju grada Nice, Stanislav Andre predstavnik u skupštini i Verola Ogust Resorni savetnik grada Nice; predsednik Udruženja Legije stranaca u Nici pukovnik u penziji Langlan, sa članovima Udruženja a među kojijma su bila 3 oficira, jedan od njih je i Nikola Gutić član Legije stranaca i domaćin kolegama ovoj manifestaciji. Prisutni su bili mnogobrojni Francuzi i predstavnici dijaspore iz regiona.

„Mnogo nam je drago što su naši gosti iz Francuske mogli da osete, a posle i u razgovoru da nam kažu da su razumeli zašto je za nas Vidovdan poseban praznik”, dodao je Vladan Radovanović  organizator ove večeri. „Mislim da smo ovim događajem samo ojačali naše dugo francusko-srpsko prijateljstvo, koje je ovde posebno neguje i za koje se mi itekako zalažemo.

Članovi Srpsko-francuskog udruženja iz Nice Nikola Vučković, Vladan Radovanović, Dorote Buisu i Novak Meljnik Vasić
Foto: arhiva Srpsko-francusko udruženje Nica

Muzičko-scenski program Vidovdanska zvona osmislili su – autor umetničkog programa Jasmina Stoiljković, organizator Vladan Radovanović, interpretator Andrijan Dujen Orsini, dok je Nikola Mitić bio zadužen za video zapise i muziku. Manifestaciju je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Sa obeležavanjem Vidovdana u Nici nastavljamo. Prva manifestacija je bila sjajna i veoma uspešna, što nas sve posebno raduje. Hvala svima na pomoći i organizaciji. Uspeli smo!”, dodao je Radovanović.

Video: arhiva Srpsko-francusko udruženje Nica
Video: arhiva Srpsko-francusko udruženje Nica