Početna Informacije Decenija postojanja literarnog udruženja Zdravo Đekić iz Štutgarta

Decenija postojanja literarnog udruženja Zdravo Đekić iz Štutgarta

Članovi udruženja Zdravko Đekić sa svojim prijateljima
Foto: Rasejanje.info

Povodom jubileja, postojanja 10 godina i rada literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg u novembru mesecu biće predstavljanja jubilarna knjiga, u kojoj će se nađi radovi 10 članova udruženja, kao i pokojnog Zdravka Đekića i pesme 22 pesnika iz drugih udruženja, koji su se prijavili na raspisani konkurs ovoga udruženja.

Uprava literarnog udruženja Zdravko Đekić na čelu sa predsednikom Zdravkom Lazarevićem se raduje novom delu ovog malog udruženja i zahvaljuje se svima, koji su se odazvali i dali doprinos jubilarnom izdanju.

Udruženje Zdravko Đekić postoji od 20. aprila 2012. godine. Nosi ime po velikanu, pesniku i patrioti Zdravku Đekiću koji je živeo u radio na ovim prostorima, a preminuo je 2007. godine.

Članovi udruženja su se složili da njihovo društvo nosi ime Zdravka Đekića, kako bi se češće  pominjali književni stvaraoci u rasejanju, koji su u uglavnom nosioci poezije i proze u rasejanju.

Glavni ciljevi udruženja Zdravko Đekić su širenje naše duhovnosti i promovisanje pisane reči u tuđini. Udruženje je malo ali veoma aktivno i sarađuje sa ostalim našim udruženja u srpskom rasejanju. U jubilarnoj knjizi naći će se dela članova Biljane Stojanović-Lazarević, Jasne-Sofije Kosanović, Jelene Zarić, Milanke Delić, Milene Puljarić, Nevenke Dolić-Đukić, Radovana Lepanović, Ružice Udovičić, Veljka Šljuka i Zdravka Lazarević, kao i pesme pisca, po kome se i zove udruženje Zdravka Đekića.