Početna Informacije U Tokiju održana prezentacija projekta umetničke razmene Srbije i Japana

U Tokiju održana prezentacija projekta umetničke razmene Srbije i Japana

U ambasadi Republike Srbije u Tokiju održana je prezentacija planirane izložbe radova grupe japanskih savremenih umetnika, koja će biti otvorena 12. avgusta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba će biti realizovana u okviru programa Novi Sad-Evropska prestonica kulture i Dunavski dijalozi i u saradnji sa EU-Japan Festom, neprofitnom organizacijom koja više od 30 godina radi na kulturnoj razmeni Japana sa gradovima koji nose ovu prestižnu titulu, ističe ambasada Srbije u Tokiju.

Pozdravljajući prisutne goste na prezentaciji,  ambasadorka Republike Srbije u Japanu Aleksandra Kovač izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će izložba japanskih umetnika u Novom Sadu biti ostvareni tokom godine kada obeležavamo 140 godina prijateljstva Srbije i Japana. „Navela je da je koncept celog projekta Novi Sad- Evropska prestonica zasnovan na mostovima, a da upoznavanje različitih kultura putem univerzalnih umetničkih izraza predstavlja najbolji način da se mostovi između geografski udaljenih zemalja i naroda izgrade i sačuvaju. Zahvalila je EU-Japan Festu na podršci i tome što su, putem Kizuna stipendije, omogućili dolazak autorke izložbe i kustosa u Japan”, prenosi ambasada RS u Japanu.

Programski direktor EU-Japan Festa Saori Hakoda predstavila je program ove NPO, istakavši izuzetno produktivnu saradnju sa timom Novi Sad- Evropska prestonica kulture. Autorka izložbe Vesna Latinović i kustosi Ksenija Marinković i Tomohiro Okada detaljno su predstavili koncept i sadržaj izložbe, naglasivši da se radi o jednoj od najznačajnijih i najvećih izložbi radova savremenih japanskih umetnika u Srbiji.Prezentaciji su prisustvovali galeristi, istoričari umetnosti i umetnici čiji su radovi deo izložbe.