Početna Događanja U Torontu otkriven spomenik srpskim doseljenima u Kanadi

U Torontu otkriven spomenik srpskim doseljenima u Kanadi

Sa otvaranja spomenika u Torontu na platou pored hrama Sabora svih Srba svetitelja
Foto: arhiva Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

U Kanadi u Torontu je juče (31. jula 2022. godine) otkriven je spomenik posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali srpsko nasleđe i tradiciju u Kanadi više od stotinu godina. Spomenik srpskim doseljenicima predstavlja i simbol zajedničkog života i odlične saradnje između eparhije kanadske SPC, generalnog konzulata RS u Torontu, kao državne institucije Republike Srbije i srpske zajednice u Kanadi.

Natpis na spomeniku
Foto: arhiva Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Spomenik se nalazi na platou pored hrama Sabora svih Srba svetitelja u Torontu. Otkriven je nakon liturgije. Izgrađen je uz blagoslov vladike eparhije u Kanadi dr Mitorfana, a pod pokroviteljstvom generalnog konzula Republike Srbije u Torontu Vasilija Petkovića i njegove supruge Dragane i Crkveno školske opštine Sabora svih Srba svetitelja u Misisagi.
Spomenik je izrađen prema idejnom projektu srpsko-kanadske umetnice Ljiljane Otašević iz Toronta, koja je svoj rad donirala srpskoj zajednici u Kanadi.  Spomenik je podignut zahvaljujući prilozima grupe kanadskih ljudi srpskog porekla.

Na spomeniku je zapisano: „Ovaj spomenik je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše srpsko nasleđe i tradiciju u Kanadi više od stotinu godina. Prvi zvanično registrovan srpski iseljenik koji je došao u Toronto u avgustu 1903. godine, zvao se Sremac Herceg ”.