Početna Događanja U Kuber Pidiju u Australiji proslavljena hramovna slava i obeleženo 30 godina...

U Kuber Pidiju u Australiji proslavljena hramovna slava i obeleženo 30 godina postojanja parohije

Sveta liturgija i obeležavanja hramovne slave i 30 godina postojanja parohije Sv. Ilije proroka
Foto: arhiva ambasade RS u Australiji

U Kuber Pidiju u Australiji proslavljena je hramovna slava parohije Svetog proroka Ilije i ujedno je obeleženo trideset godina postojanja (ove parohije). Na poziv episkopa australijsko-novozelandskog Siluana svetoj liturgiji je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović. Ovoj lepom jubileju prisustvovali su i mnogobrojni vernici, koji su došli iz svih krajeva Australije, kao i član parlamenta Južne Australije i izaslanik premijera Južne Australije Edvard Hjuz.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog svog dolaska i činjenice da je prvi ambasador Republike Srbije u Australiji koji posećuje malobrojnu srpsku zajednicu i srpsku crkvu u Kuber Pidiju, jedinstveni spomenik kulture – ne samo srpskog, već i australijskog naroda. Ukazao je i na važnost njenog očuvanja i zaštite, kao trajnog pokazatelja prisustva srpskog naroda u Australiji, prenosi srpska ambasada u Australiji.  

Inače crkva Svetog proroka Ilije jedinstvena je srpska crkva u svetu, s obzirom da je u potpunosti izgrađena pod zemljom, u pustinjskom okruženju, u centralnom delu Australije.

Crkva Svetog proroka Ilije jedinstvena je srpska crkva u svetu, izgrađena je pod zemljom i u pustinjskom je okruženju
Foto: arhiva ambasade RS u Australiji