Početna Događanja Održani „Dani srpske kulture na Kritu“

Održani „Dani srpske kulture na Kritu“

Dani srpske kutlure održani na Kritu
Foto: arhiva Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u reigonu

Manifestacija „Dani srpske kulture na Kritu” održana je od 16. do 20. avgusta u više gradova na ostrvu u Grčkoj. Ovo kulturno dešavanje organizovalo je Srpsko udruženje na Kritu pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i uz podršku opština u Iraklionu, Retimnu, Hanji, Agios Nikolaosu i Ierapetri.

U bogatom programu nastupili su članovi KUD Sava Jeremić iz Ražnja, maestro na fruli Vlado Baralić, prva truba Guče Danijela Veselinović, Nikola Simonović – frula i Dajana Đokić – prvi glas i frula. „Pesmom, igrom i muzikom predstavili su našu kulturu, kako Krićanima tako i mnogobrojnim posetiocima kojih, u jeku turističke sezone na Kritu, ima u velikom broju iz svih krajeva sveta. Posetioci su imali priliku da probaju hranu iz Srbije – kajmak, ajvar, ljutenicu, proju, gibanicu, ali i srpske poslastice”, istakli su organizatori.

„Dani srpske kulture na Kritu” počeli su u Iraklionu u prisustvu brojnih zvaničnika iz lokalne opštine i periferije Krita, kao i počasnog konzula Srbije na Kritu Nikolaosa Papadantonakisa i predstavnika Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Vladimira Koturovića i Đorđa Aleksića.

Foto: arhiva Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u reigonu