Početna Najave Manifestacija Dan tradicije i nagradni konkurs DKCB za decu „Srbija, doživi!”

Manifestacija Dan tradicije i nagradni konkurs DKCB za decu „Srbija, doživi!”

Druga po redu manifestacija „Dan tradicije” održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2022, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari Grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije. Centralni deo manifestacije održaće se u Beogradu, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i centralni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. Na isti način manifestacija će biti realizovana na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

„U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, biće organizovan nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!” za decu i mlade od 5 do 14 godina iz Srbije. Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću i marketing Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle  radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera. Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs, literarne radove na literarni.konkurs@dantradicije.rs i video-klipove na video.konkurs@dantradicije.rs, uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo/mesto u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2022. godine. Uručenje nagrada deci i mladima održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa manifestacije DAN TRADICIJE.