Početna Događanja Proslava 70 godina od osnivanja Lužičkosrpske gimnazije u Кotbusu

Proslava 70 godina od osnivanja Lužičkosrpske gimnazije u Кotbusu

Koncert omladinskog hora Lužičkih Srba iz Baucena „Serbska kulturna brigada”
Foto: Ambasada Srbije u Berlinu

Luzičkosrpska gimnazija u Kotbusu u Nemačkoj obeležila je protekle nedelje 70 godina postojanja. Na poziv predstavnika Lužičkih Srba  u ime Ambasade Republike Srbije u Berlinu prisustvovao  je ataše Mladen Tadić.

U svečanom delu programa priređen je koncert omladinskog hora Lužičkih Srba iz Baucena „Serbska kulturna brigada”. Hor osnovan 1949. godine izvodio je dela najpoznatijih lužičkosrpskih kompozitora i tekstopisaca H. Zejlera i К. A. Кocora koji su zajednički stvarali tokom 19. veka, a koji su između ostalog komponovali i himnu Lužičkih Srba „Lepa Lužica”. Nakon zvaničnog dela za goste je priređen i koncert moderne lužičkosrpske muzike, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.

Svečanosti su, pored velikog broja posetilaca, prisustvovali i predstavnici Lužičkih Srba iz Gornje i Donje Lužice, kao i zvaničnici Ministarstva kulture Brandenburga na čijoj teritoriji se Кotbus nalazi. Organizatori su najsrdačnije zahvalili na prisustvu predstavnika Ambasade Srbije i izrazili interes za daljim jačanjem kontakata i saradnje.