Početna Događanja Članice Kola srpskih sestara iz St Galena i Melsa obišle pravoslavne svetinje...

Članice Kola srpskih sestara iz St Galena i Melsa obišle pravoslavne svetinje italofene Švajcarke

Zajednička fotografija iz Belincona na jugu Švajcarske
Foto: eparhija austrijko-švajcarka

Članice Kola srpskih sestara (KSS) parohija Sankt Galena i Melsa u Švajcarskoj putovale su sa svojim sveštenicima protojerejem Branom Sarićem i jerejem Nenadom Brkićem na pokloničko putovanje u južni, italofoni deo Švajcarske.

Prvo odredište je bio skit Časnog Krsta nadomak Lugana u kojem živi monaško bratstvo na čelu sa poznatim ocem shi-arhimandritom Gavrilom. „Poklonici su iz ljubavi prema monaškom pozivu i životu ove bratije doneli svoje darove a potom imali priliku razgovarati sa ocem Gavrilom o aktuelnim životnim pitanjima svakodnevnice. Sveštenici su preneli pozdrave vladike Andreja i ostalog sveštenog bratstva iz Švajcarske koji su se pre pandemije ispovedali kod oca Gavrila u toku časnog posta. Na kraju ovog, za članice KSS nezaboravnog susreta, otac Gavrilo je u hramu skita pomazao sve prisutne poklonike osvećenim uljem radi blagoslova i otpustio ih u miru poželevši im Božiji blagoslov i sve što im je na spasenje”, preneto je u eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

u čast Sv. Jovana Šangajskog služen akatist
Foto: eparhija austrijsko-švajcarska

Nakon ove prve, fizički naporne ali duhovno sveže destinacije, poklonici su se uputili u Belinzonu. Tamo ih je sačekao na zajedničkoj trpezi ljubavi nadležni paroh jerej Marko Knežević, sa predsednikom Upravnog odbora crkvene opštine Milenkom Spasojevićem. U popodnevnim časovima otac Marko je gostima sa severoistoka Švajcarske pokazao znamenitosti grada Belinzone i srednjevekovnu tvrđavu Kastel Grande. U večernjim časovima je u parohijskom hramu, koji se nalazi u strogom centru Belinzone, služen akatist u slavu božiju i čast Sv. Jovana Šangajskoj nakon koga su se gosti zahvalili na bratskom i srdačnom dočeku u Belinzoni a domaćini na poseti.

Na kraju posete pravoslavnim svetinjama u italofonoj Švajcarskoj, poklonici su se zahvalivši Bogu i dobrim domaćinima zaputili svojim domovina u koje su srećno stigli, prenosi eparhija autrijsko-švajcarska.