Početna Događanja Moleban za početak nove školske godine održan u Ulmu u Nemačkoj

Moleban za početak nove školske godine održan u Ulmu u Nemačkoj

Sa liturgije u Ulmu
Foto: CO Ulm

U Ulmu, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg u hramu Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana, u nedelju, nakon svete liturgije služen je moleban – priziv Svetoga duha za početak nove školske godine. Bogosluživao je protojerej Ljubomir Zorica, lokalni paroh.

Obraćajući se prisutnim hrišćanima u hramu, otac Ljubomir je između ostalog naglasio: „Veoma je lep stih koji kaže koliko je daleko istok od zapada toliko je Gospod odmakao grehe naše od nas. Ako pravilno shvatimo ovaj stih, on nam ukazuje na beskonačnu horizontalnu liniju od istoka do zapada. Zatim drugi deo ovog istog stiha kaže koliko su nebesa visoko nad zemljom onoliko je velika ljubav Božja prema onima koji ga se boje. Kada ovaj stih protumačimo, vidimo da nam on ukazuje na beskonačnu vertikalnu liniju. Tako, kad se dve linije Božijeg praštanja (istok i zapad) i Božije ljubavi (koliko su nebesa visoko iznad zemlje) sretnu, one oblikuju krst koji krasi i izražava više od ičega Božiju ljubav”.

Nakon molitvenog sabranja održan je roditeljski sastanak kao i upis učenika koji će pohađati nastavu pravoslavne veronauke i srpskog jezika koja ce svake subote (osim raspusta) održava pod svodovima ulmskog hrama u organizaciji Crkvene opštine i Parohije ulmske. Učiteljica, Nataša Đukanović i nadležni sveštenik su izrazili veliku radost odzivom roditelja i dece koja su upisana na nastavu. Ovim je zvanično počela 19. školska godina pri ulmskom hramu, istaknuto je u ulmskoj parohiji.