Početna Informacije Neven Subotić odlikovan nemačkim Ordenom zasluga

Neven Subotić odlikovan nemačkim Ordenom zasluga

Neven Subotić (34), nekadašnji fudbalski reprezentativac Srbije, jedan je od 20 nosilaca Ordena zasluge predsednika Nemačke, Franka Valter Štajnmajera, koji je ove godine, za Dan ujedinjena Nemačke dodeljen pojedincima koji su dali izuzetan doprinos u pronalaženju rešenja za globalne izazove vremena u kojem živimo. Jedanaest žena i devet muškaraca su nosioci ovogodišnje nagrade, koju je obeležio moto „Gradimo mostove”. Nevenu Subotiću dodeljeno je odlikovanje u obliku nemačkog krsta, na svečanosti u dvorcu Belvi, u Berlinu.

Ovo priznanje Neven je dobio zahvaljujući veoma vidljivim rezultatima njegove humanitarne fondacije, koja se bavi obezbeđivanjem boljih uslova života siromašnima i gladnima u Africi. On je u Dortmundu osnovao fondaciju, koja se bavi gradnjom bunara u Africi. Za sada ih ima skoro 500 (bunara). Bunari omogućavaju pristup čistoj vodi, najsiromašnijima na tom kontinentu. Kako bi skrenula pažnju na problem globalne nestašice vode i njenih uzroka, fondacija Nevena Subotića vodi i edukativni projekat u Dortmundu. Po dobijanju nagrade nije krio oduševljenje. On je dodao da je želeo da da svoj doprinos u društvu. Vođen je svojim motom „zajedno kao društvo možemo postići mnogo, ako sarađujemo jedni sa drugima”.

Subotić je za reprezentaciju Srbije igrao 36 utakmica. Rođen je u Banja Luci 1988. Sa šest godina se sa roditeljima preselio za Nemačku a pet godina kasnije i u Sjedinjene američke države. Igrao je za tim Univerziteta Južne Floride,  pa u ekipi mlade reprezentacijama SAD. U Nemačkoj je nastupao za Majnc, potom za Borusiju iz Dortmunda. Imao je ugovor sa francuskim prvoligašem Sent Etjenom pa se ponovo vratio u Nemačku i igrao za Union Berlin. Nakon kratkog igranja u Turskoj potpisao je ugovor sa austrijskim bundesligašem Altahom….U periodu od 2009. do 2013. godine odigrao 36 utakmica za reprezentaciju Srbije.

Foto: Vikipedija