Početna Događanja U Bernu preuzet ostatak Lucove biblioteke za Biblijski institut PBF

U Bernu preuzet ostatak Lucove biblioteke za Biblijski institut PBF

Dr Ulrih Luc (1938-2019) nekadašnji profesor Univerziteta u Bernu važio je za istaknutog novozavetnika, autora brojnih i značajnih studija, koji je zbog izvanrednog doprinosa biblijskom bogoslovlju, a posebno zbog retkog zalaganja za unapređenje biblijskih studija u pravoslavnim bogoslovskim školama jugoistočne Evrope, za života bio nagrađen sa deset počasnih doktorata i Burkit medaljom za biblijske studije Britanske akademije nauka. Njegova bogata biblioteka je poklon Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja se od 2015. prenosila u više etapa. Ovih dana je u Bernu je završeno preuzimanje lične biblioteke, za koju je bio zadužen prof. dr Vladan Tatalović. „U odnosu na prvi deo biblioteke koji je za Lucovog života Biblijskom institutu bio poslat 2015. godine, o njegovom svečanom otvaranju, organizacija transporta je ovoga puta bila zahtevnija. Završna etapa preuzimanja podrazumevala je konačno rasterećenje prostorija u kojima su knjige bile godinama raspoređene, kao i angažovanje radne snage budući da takav posao nije mogla obaviti udovica profesora Luca, Salome, u dubokoj starosti takođe. Blagoslovenom inicijativom episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, nesebičnu pomoć u obavljanju ovog zadatka Institutu pružila je crkvena opština Svetih Kirila i Metodija u Bernu, na čelu sa protojerejem-stavroforom i arhijerejskim namesnikom Eparhije austrijsko-švajcarske Stankom Markovićem, uz pomoć Milana Kostreševića, doktoranta Teološkog fakulteta u Bernu i drugih studenata, te voljne braće, članova pravoslavne zajednice u Bernu. Po završetku pakovanja i utovara knjiga u prevozna sredstva, gospođi Salome Luc uručena je slikana ikona Hrista Spasa, Pastira Dobrog, rad domaćeg akademskog slikara i ikonopisca”, istaknuto je na stranici eparhije austrijsko-švajcarske.

Zajedno sa sveštenicima u Bernu i Cirihu pomogli transport knjiga
Foto: FB vladika Andrej

Po blagoslovu vladike Andreja, u znak zahvalnosti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i njenim opštinama na ukazanoj pomoći, prof. dr Vladan Tatalović se prigodnim predavanjima obratio zajednicama u Bernu i Cirihu. On je održao niz predavanja obe parohije, uručivši sveštenicima zahvalnice „za nesebičnu ljubav prema Biblijskom institutu, iskazanu pružanjem svesrdne pomoći u opremanju biblioteke i ukupnom razvoju njegove naučnoistraživačke i misionarske delatnosti”. Tom prilikom prof Tatalović je hramovnim bibliotekama poklonio nova i reprezentativna izdanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Takođe veliku zahvalnost prof Tatalović je izrazio zaposlenima u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, koji su na čelu sa ambasadorom Goranom Bradićem posredovali kod Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije,  te su u prostorije ambasade privremeno smestili deo Lucove biblioteke, koja je transportovana za Beograd sredstvima diplomatske pošte. U znak zahvalnosti prof. Tatalović je posetio ambasadu i uručio jubilarno dvotomno izdanje Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, štampano povodom velikog jubileja osam vekova autokefalije.

Zahvalnost švetenicima u Bernu i Cirihu
Foto: FB vladika Anrej

Biblijski institut Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta posebnu zahvalnost uputio je vladici Andreju na istančanom osećaju za važnost naučnog razvoja srpske teologije i nesebičnu preduzimljivost u jedinstvenom slučaju preuzimanja Lucove biblioteke. Najveća zahvalnost pripada samom darodavcu, čiji gest čini jednu od važnih kruna tradicije saradnje švajcarskih i srpskih bogoslovskih škola. U toj tradiciji, koja traje skoro 140 godina, poslediplomskim školovanjem unapređeno više od sto pedeset srpskih studenata. Zahvaljujući gestu profesora Luca, ova duga i lepa tradicija može biti značajno unapređivana i u Beogradu, jer su u prostorijama Biblijskog instituta stvoreni naročiti uslovi za akademski rad na proučavanju Reči Božije i drugih bitnih izvora u sprezi sa biblijskom i otačkom književnošću, preneo je Biblijski institut Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Poklon za ambasadora Bradića (u sredini)
Foto: FB vladika Andrej