Početna Događanja Proslavljena crkvena slava u Milanu

Proslavljena crkvena slava u Milanu

Minulog vikenda vernici Crkvene opštine u Milanu u Italii proslavili su svoj slavu,  Svetog Stefana prvovenčanog- Simona monaha. U subotu veče je služena večernja služba u Kroćemosu, a u nedelju svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Karate Brijanci služio je episkop Andrej. Sasluživali su protojerej-stavrofor Raško Radović dugogodišnji sveštenik iz Trsta, jerej milanski Ivica Đulić i đakon Ivan Tolić iz Lozane. Veliki broj vernog naroda crkvene parohije u Milanu prisustvovao je bogosluženju, a svečanost je uveličao eparhijski mešoviti hor, Kornelije Stanković iz Beča.

Ovom prilikom, vladika Andrej doneo je i deo moštiju Svetog Vlanike Nikolaja Žičkog, te su prisutni vernici bili u mogućnosti da celivaju ovu svetinju i uzmu arhijerejski blagoslov. U svojoj nadahnutoj besedi episkop je govorio o životu i značaju Sv. Vladike Nikolaja, kao i Sv. Simona Monaha. Takođe je još jednom ukazao na važnost porodice, crkve i crkvenog sabranja.

Vladika je osveštao slavska obeležja i prerezao kolač ovaogodišnjih domaćina – članova porodice Sikimić iz Pjaćence. Kako i dolikuje, po po završetku liturgije organizovan je svečani slavski ručak za sve prisutne. U organizaciji i pripremi slavskog ručka učestvovalo je više ljudi iz ove parohije, trudeći se da sa što više ljubavi ugoste sve goste.

Među mnogobrojnih gostima ne samo iz ove crkvene parohije već I drugih iz Italije i Švajcarske, predstavnika drugih crkvenih opština u Italiji gost je bio i predstavnik rimokatoličke crkve đakon Roberto Pagani, dugogodišnji prijatelj naše Crkvene opštine u Milanu, kao i sveštenik iz Milana Danilo Besi.

Članovi eparhijskog mešovitog hora Korenlije Stanković iz Beča
Foto: CO Milano