Početna Događanja Srbi na Malti tri dana predstavljali svoju zemlju na folklornom festivalu

Srbi na Malti tri dana predstavljali svoju zemlju na folklornom festivalu

Na Malti je nedavno održan trodnevni Međunarodni folklorni festival, gde su Srbiju predstavili članovi KUD Dukat sa ovog ostrva. Među mnogobrojnim igračima ansambala koja postoje i koja su nastupila na ovom festivalu – iz Italije, Španije, Poljske, Bugarske, Litvanije kao i sa Malte i mladi i stariji igrači KUD Dukat su privukli veliku pažnju prisutne publike i posetilaca. Lepota narodne nošnje, interesantni opanci, držanje igrača tokom defilea i nastupa, nasmejanost, veselost i pesma zasenili su prisutne.

Da znaju da pokažu svoju tradiciju i da ih narodna baština interesuje kao i da uživaju u igrama iz Šumadije i Vlaškog podneblja pokazali su mladi i stariji članovi KUD Dukat. Prisutna publika ih je svaki put nakon nastupa (a bilo je u tri dana dosta) toplo nagradila aplauzima, a među njima posebno članovi ansambla iz Poljske, sa kojima su se Srbi na ovom festivalu najviše družili. Ni vrućina nije mogla da omete igrače, koji su sa ponosom nosili srpske narodne nošnje i uživali u svim dobijenim, pozitivnim komentarima.

Foto: KUD Dukat

Svi učesnici, kao i njihovi članovi porodica su puni pozitivnih utisaka. „Atmosfera je bila predivna, dodatno je ohrabljivala igrače (posebno mlađe), mamila im osmehe na licu i pomogla da se svi ansambli što bolje predstave. Svi smo ponosni na naše igrače”, izjavila je Tamara Popović, koja vodi folklorni ansambl.

Ona bi volela da se i ostali Srbi na Malti priključe Dukatu i da se zajedno druže, igraju i uživaju u negovanju tradicije našeg naroda. Naredni nastup bi trebao da bude u subotu 22. oktobra na ostrvu Gozo.

Organizatori ove manifestacije su bili Leon Promotions Malta zajedno sa Euro Art Productions Italy.