Početna Događanja Akademik Darko Tanasković u Austriji predstavino svoje delo „Pusto tursko”

Akademik Darko Tanasković u Austriji predstavino svoje delo „Pusto tursko”

Na poziv SPKD Prosvjeta iz Austrije u okviru Prosvjetine tribine „Susreti i razgovori” u subotu 15. oktobra gost ovog velikog i uvaženog društva bio je akademik Darko Tanasković. Predstavljena je njegova izuzetno zanimljiva knjiga „Pusto tursko”. „U ispunjenoj sali bečkog hrama Sv. Save, u odličnoj organizaciji sveštenstva hrama i tima Prosvjete prisutni su zaslugom dr Tanaskovića učestvovali u nezaboravnom događaju. Tribinu, koja u ovom formatu traje od 2012. godine vodio je i ovaj put Srđan Mijalković, decenijski urednik i  jedan od njenih idejnih tvoraca”, prenela je Prosvjeta iz Beča.

„Izlaganje akademika Tanaskovića bilo je nadahnuto i iscrpno, posebno motivi i proces stvaranja knjige „Pusto tursko”, ali i analiza društvenih i socijalnih procesa na Balkanu i šire, što je propraćeno dužnom pažnjom i sa velikim interesovanjem. Svakako, profesor Tanasković je pokazao ne samo da ima šta da kaže, već i da dobro zna kako da to prenese slušaocima”, dodato je saopštenju Prosvjete.

Organizatori Prosvejte, ambasador Rodić, akademik Tanasković
Foto: Prosvjeta Austrija

Tanasković je između ostalog naveo da Turci uvažavaju Srbiju i Srbe, kao važan istorijski narod, bez kojeg ne mogu da ostvare svoje ambicije za naredne decenije, strategijsku projekciju na Balkanu. „Toga sam postao svestan. Erdogan mi je ponašanjem, izjavama, ali i politikom, uvek davao za pravo. Mnogi su sumnjali u moju tezu o neoosmanizmu kao konstanti turske politike, umesto puta Turske u EU, ali Erdogan je bio dragoceni koautor toga. Kako ljudi posumnjaju – on uradi nešto što potvrdi moju tezu”, rekao je profesor Tanasković. Ocenio je i da je „licemerna igra” između Turske i Evropske unije, jer, kako kaže, ni Turska nije želela u Uniju, a ni EU nije želela da primi Tursku.

„U aktivnom razgovoru, kao i kroz pitanja zainteresovanih, pokazalo se da se ta tema tiče i naše dijaspore, naročito Srba u Austriji, a posebno u domenu statusa jezika i položaja srpske zajednice u ovoj zemlji, koji nisu na nivou koje imaju druge zajednice, kao na primer turska”, navela je Prosjveta iz Beča. 

U tribini su učestvovali i otac Nenad Jovanović, dr Bogdan Vukosavljević iz Evropskog Instituta za strateške studije iz Ljubljane, Aleksandar Đurđev iz izdavačke kuće Poredak. Tribinu je vodio prof Srđan Mijalković, dugogodišnji predsednik Prosvjete i jedan od najzaslužnijih za ovako veliki uspeh ove organizacije.

Deo publike
Foto: Prosvjeta Austrija

Ovom velikom kulturom događaju prisustvovali su mnogi Srbi iz Beča i okoline, kao i članovi Prosvjete, a među njima bili su ambasador Srbije u Austriji, Nebojša Rodić sa suprugom, članovi predstavništva Republike Srpske u Austriji, sveštenstvo, Goran Milenković pomoćnik ministra u Vladi R. Srbije,  Dane Kulačin direktor Centra za razvoj Šajkaške, kao i direktor doma Milutin Milanković iz Beograda Nenad Milenković, sa kojim je predsednik Prosvjete Marko Sarić potpisao protokol o saradnji ove dve institucije. Posebni gosti ove tribine bili su potomci legendarnog srpskog generala Đorđa Stratimirovića, njegov praunuk dr Ivan Stratimirović i čukununuk dr Đorđe Stratimirović, koji su ovom prilikom predstavili rad fondacije Đorđa Stratimirovića bečkoj publici, koja ih je toplo dočekala.

Tribina je održana uz podršku i blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, koji je priredio prigodan koktel i posluženje za prisutne.  Iako je zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje večeri, on je sutradan priredio prijem za akademika Tanaskovića i goste iz Srbije, sa kojima se zadržao u dugom i prijateljskom razgovoru.
Dan kasnije akademik Darko Tanasković promovisao je svoju knjigu i u Lincu, a organizator je bila Crkvena opština Linc.

Poptisivanje knjige
Foto: Prosvjeta Austrija