Početna Kultura Svetska premijera filma „Niko vredan pomena” u Njujorku

Svetska premijera filma „Niko vredan pomena” u Njujorku

Dugometražni dokumentarni film „Niko vredan pomena” Svetislava Dragomirovića biće prikazan 16. novembra u takmičarskom programu ovogodišnjeg njujorškog festivala DOC NYC. Repriza filma je dan kasnije. „Projekat ovog filma, tada pod radnim naslovom „Prazan, ništavan” podržan je u novembru 2020. godina na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova”, saopšteno je u Fimlsku centru Srbije. „U naporu da sačuva sliku sebe u ljudskom obliku, dok iščekuje kraj svog opskurnog suđenja, šezdesetogodišnji seksualni prestupnik prodire duboko u svoju prošlost, gde pronalazi samo još veći mrak. Dok besciljno luta kroz taj mrak, bežeći od nove verzije sebe, on se okreće snovima, ali se i oni ubrzo pretvaraju u košmare – njegovu novu realnost”, radnja je filma.

DOC NYC je najveći festival dokumentarnog filma u SAD, i kao takav jedan od najreprezentativnijnih filmskih festivala u Severnoj Americi. Festival godišnje okupi veliki broj profesionalaca i predstavlja izvrsnu šansu za promociju srpskog filma na u Americi, dodato je u Filmskom centru Srbije.

Svetislav Dragomirović je reditelj i scenarista. Njegov diplomski dugometražni igrani film Horizontipremijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (CIFF) u novembru 2017. godine. Isti film je prikazan na desetak drugih festivala, gde je osvajao nagrade za najbolji film i najbolju glumicu (Jovana Gavrilović), i postao jedan od naših najuspešnijih dugometražnih diplomskih igranih filmova te godine. Dragomirović je nagrađivan i za rad na kratkom dokumentarnom filmu „Ljubavni slučaj, ili tragedija običnog čoveka” koji je prikazan na više međunarodnih festivala.

Foto: arhiva Filmski centar Srbije