Početna Događanja U Udinama u Italiji obeležena hramovna slava

U Udinama u Italiji obeležena hramovna slava

Sveti Stefan Novi (Branković) je hramovna slava crkvene parohije u Udinama u Italiji. Na obeležavanju ovog velikog dana prisustvovao je i episkop austrijsko-švajcarski, italijanski i malteški Andrej, koga je verni narod radosno dočekao. „Špalir dece i mladih, obučenih u narodne nošnje po srpskoj tradiciji, ponudio je dragom gostu hleb i so u znak dobrodošlice i ljubavi. Vladiku Andreja je u ime CO Udine pozdravio potpredsednik Zoran Đukić, iskazujući u ime svih zahvalnost za očinsku brigu, ljubav i blagoslove koji su se izobilno izlili na ovu zajednicu”, prenela je crkvena opština u Udinama.

Bogoslužio je episkop Andrej a sasluživali su protojerej-stavrofor Raško Radović, arhijerejski zamenik i paroh u Trstu, jerej Filip Milunović sekretar eparhije i lični sekretar vladike, kao i nadležni paroh udinski jerej dr Dušan Đukanović. Za pevnicom je bio mešoviti hor, sastavljen od vernika srpske i ruske crkve.

Veliki broj vernika, sa područja od granice sa Slovenijom do Venecije i Treviza, prisustvovali su obeležavanju hramovne slave. Kumovi ove godine su bili Slavila i Dušan Aleksić sa decom, čija je slavska znamenja osveštao o slavski kolač prerezao vladika. Domaćini naredne slave su Mirjana i Novica Milošević, sa svojom decom. U svojoj besedi vladika Andrej je poučio narod o značaju liturgijskog sabranja i o svetlom primeru Svetih Brankovića, Stefana, Majke Angeline, Maksima i Jovana.

Foto: CO Udine

„Po okončanju bogosluženja usledio je slavski ručak koji su organizovali vredni parohijani sa predsednicom CO Svetlanom Milošević, koji nisu žalili truda da sve prođe u bratskom raspoloženju. U toku ručka potpredsednik CO je u svom govoru naglasio značaj podrške i blagoslova vladike Andreja ali i potrebu da svi Srbi koji žive na ovom području priđu blagodatnim tokovima crkvenog života u ovoj misionarskoj parohiji, citirajući Svete Oce o crkvi kao mestu gde se zadobija spasenje i očuvava porodica i narod. Podeljene su i zahvalnice svima koji su nesebično i od svega srca unapredili crkveni život, darujući svoje vreme, svoje umne snage i materijalno pomogli”, prenela je parohija u Udinama. Slavi je prisustvovala i generalni konzul Republike Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković, sa saradnicima.

Vladika je u ovom mestu održao i radnu sednicu CO, kojom je i predsedavao. Razgovaralo se o do sada urađenom kao i o potrebama i mogućnostima za unapređenje i dalji razvoj crkvenog života u ovom delu Italije.