Početna Događanja Klub mladih umetnika Prosvjete održao još jedno „Veče mladih pisaca”

Klub mladih umetnika Prosvjete održao još jedno „Veče mladih pisaca”

U organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Austrije održano je još jedno „Veče mladih pisaca”, jedanaesto po redu. Klub mladih umetnika je deo SPKD Prosvjeta i ove godine slavi pet godina postojanja. Uspešno ga vode prof. Vesna Špirić, inž. Uroš Uljarević i mr Anja Rudić. Klub organizuje različite projekte u oblasti umetnosti i kulture, a ove godine proširio je svoje delovanje na ples i slikarstvo.

Poslednje druženje mladih umetnika bilo je u nedelju (23. oktobra) u klubu Kussmaul u srcu Beča. Kako dolikuje sve prisutne je pozdravio predsednik Prosvjete Marko Sarić. On je ukazao na važnost očuvanja naše književnosti i jezika u dijaspori. Nakon toga publika je uživala u delima o lepoti, ljubavi, patriotizmu, strahu od prolaznosti, ali i šaljivim porodičnim pesmama. Veče je otvorila talentovana pesnikinja Kristina Đenđinović iz Crne Gore ljubavnom pesmom „Preboljeti njega”, koja već drugi put nastupa na ovoj večeri.

„Još jedno inspirativno veče, puno pomešanih emocija, vanvremenskih ideja i životnih pouka je iza nas. Slušali smo stihove o ljubavi, slobodi i rodoljublju, podsetnike da treba da uživamo u sadašnjem trenutku, i opomene da se ne plašimo onoga što nam donosi sutra. Čast mi je što sam deo ove priče, što imam priliku da podelim svoje, i čujem tuđe misli. Rečenice i rime su odzvanjale prostorom, i mislim da baš niko nije ostao ravnodušan. Iako poštujem koncept larpurlartizma, koji kazuje kako je umetnost sama sebi dovoljna, ipak vjerujem da umetnost, u svim svojim oblicima, briše razlike, spaja ljude i spasava svet. Jedanaesto „Veče mladih pisaca je to i dokazalo”, istakla je Kristina.

Foto: Klub mladih umetnika Beč

Na ovoj divnoj kulturnoj manifestaciji smenjivale su se autorske pesme i odlomci proznih dela mladih pisaca. Među njima bio je i Nikola Despotović koji je svojim proznim tekstom oduševio publiku, a i Julija Ilić, najmlađa učesnica, koja je recitovala pesme „Sreća” Desanke Maksimović, uz muzičku pratnju na svojoj gitari. Jak utisak ostavila je i Katarina Novčić, operska pevačica, koja se bavi raznim vidovima umetnosti, te je publiku oduševila ne samo svojim stihovima, nego i svojim vanserijskim pevačkim talentom. Kod dramskog izvođenja najjači utisak ostavila je Marija Živanović u sjajnoj izvedbi pesme Mike Antića „In Memoriam”.

„Ono što daje posebnu draž događaju je i činjenica da izvođači dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a raznolikost u odabiru dela čini da publika ode sa događaja produhovljena i puna srca”, istakli su organizatori. Harizmatična Katarina Stanisavljević, moderatorka „Večeri mladih pisaca”, takođe i jedan od organizatora, smatra da su ovakve večeri važne za očuvanje maternjeg jezika i kulture: „Kao neko ko od početka vodi program na ovim okupljanjima, mogu da kažem da svaki put odem kući malo ponosnija i malo produhovljenija. Svaki put čujem nešto novo, upoznam uvek pregršt talentovanih mladih ljudi koji itekako imaju šta da kažu, i svaki put se malo više oduševim. Na ovo naše veče, jedanaesto po redu posebno sam ponosna jer je bilo najviše učesnika od početka ovih večeri, i to je dokaz da radimo pravu stvar”.