Početna Informacije U Velikom Trnovu održana naučna konferencija „Prijateljstvo u kulturi Bugara i Srba”

U Velikom Trnovu održana naučna konferencija „Prijateljstvo u kulturi Bugara i Srba”

U Velikom Trnovu, u Bugarskoj, je u organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije, održana međunarodna naučna konferencija  pod nazivom „Prijateljstvo u kulturi Bugara i Srba”, kojom je započeto obeležavanje 25 godina prisustva srpskog jezika na ovom Univerzitetu.

Konferenciju su otvorili ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Željko Jović i rektor velikotrnovskog Univerziteta prof. dr Hristo Bondžolov.

Kako prenosi Ambasada Srbije u Bugarskoj, oni su naglasili da je ova konferencija nastavak niza naučnih tribina koje od 2004. godine organizuju Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i Filološki fakultet u Velikom Trnovu.

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Cenka Ivanova upoznala je prisutne sa jubilejima vezanim za partnerstvo dva univerziteta i dva fakulteta, sa istorijom srbistike na Univerzitetu u Velikom Trnovu, kao i sa ostvarenom saradnjom profesora bugarskog jezika, književnosti i kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Tokom ovog naučnog skupa, u prisustvu velike grupe studenata i profesora Filozofskim fakultetom Univerziteta u Nišu, predstavljena su dva poslednja naslova iz serije tematskih dvojezičnih zbornika, „Običaji u kulturi Srba i Bugara”, izdanje za 2019. godinu Univerziteta u Nišu, i „Put u kulturi Bugara i Srba”, izdanje velikotrnovskog Univerziteta za 2022. godinu.


Foto: Ambasada Republike Srbije u Sofiji